Kultura
0

Sarajevska zima: "Mala sirena" u sklopu dječijeg programa

Klix.ba
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U sklopu dječijeg programa Festivala Sarajevska zima pod nazivom “Duša lutka” najmlađa publika će imati priliku pogledati predstavu “Mala sirena”. Termin izvođenja je zakazan za subotu, 20. februar u 18 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Pored učešća na Festivalu predstava se izvodi i za grupne i organizovane posjete u ponedjeljak, 22. i utorak 23. februara u terminima od 10 i 12 sati.

Sve rezervacije se mogu obaviti pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u Facebook inboks.

Lutkarska predstava “Mala sirena” ima za cilj da, iako je inspirirana Andersenovom bajkom, progovori o nekim problemima imanentnih današnjem djetetu. Baveći se propitivanjem drugog i drugačijeg, ona nas uvodi u današnji svijet u kojem djeca odrastaju, prezentira nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitost po nacionalnosti, svjetonazoru, jeziku, fizičkim manama, itekako postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava. Stoga je ova "Mala sirena“ upućena i djetetu jednako kao i njegovim odgajateljima.

Naši junaci iz priče, ta mala i nježna bića, bez obzira sa koje su planete ili iz kojeg svijeta su došli, usamljeni su i kada se susretnu, koliko god bili jedno drugome strani, oni se uvažavaju, uče jedno od drugoga, postaju nerazdvojni i dobri prijatelji. Ali takav odnos izaziva prijekor društva, jer zajednica je isključiva, puna predrasuda…

Autorica teksta za predstavu je poznata i uvažena književnica Ljubica Ostojić, likovnost predstave, kreacija i izrada lutaka potpisuju tri mlade likovne umjetnice Danijela Madacky, Adisa Vatreš i Melisa Musić, režiju Dubravka Zrnčić-Kulenović, a u predstavi igraju Sonja Goronja, Jasminka Požek Božuta, Maja Salkić i Sanjin Arnautović.

Predstava je prilagođena za uzrast od 5 do 14 godina i traje 45 minuta. Regularna cijena ulaznice iznosi 5 KM, popust na grupne posjete je 3 KM.