U Narodnom pozorištu
53

Sarajevo spremno za premijeru predstave "Snijeg" prema romanu Orhana Pamuka

E. LJ.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo će od 26. juna biti bogatiji za predstavu "Snijeg" koju prema romanu nobelovca Orhana Pamuka režira Dino Mustafić.

Sve je spremno za premijeru predstave "Snijeg" kojoj će prisustvovati i Orhan Pamuk koji će zajedno sa sarajevskom publikom imati priliku vidjeti kako 27 ljudi na sceni i najmanje toliko njih iza scene podiže standarde produkcije i umjetničke izazove.

"Ideju da na repertoar ubacimo predstavu 'Snijeg' sam objeručke prihvatio, jer je riječ o literaturi kojom Narodno pozorište Sarajevo mora da se bavi. Mi želimo da izvršavamo naš zadatak i zbog toga smo prevladali limite koji nas ograničavaju. Dugo smo čekali da se stvari promijene, a stvari se ne mijenjaju pa smo sami pronašli rješenja i uz pomoć naših kolega koji su u penziji i kolega s Akademije scenskih umjetnosti napravili jedan respektabilan ansambl", rekao je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović.

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović (Foto: D. S./Klix.ba)
Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović (Foto: D. S./Klix.ba)

V. d. direktora Drame NPS Ermin Sijamija rekao je da je, dok su čekali prava i dozvolu za rad na ovoj predstavi, potajno jedva čekao da započnu proces rada na ovom komadu.

"Uz iskusan i dobar autorski tim predvođen Dinom Mustafićem svi smo na sebe preuzeli veliki dio odgovornosti za rad na ovom komadu koji je veliki ispit zrelosti", rekao je Sijamija.

Glumac Ermin Sijamija (Foto: D. S./Klix.ba)
Glumac Ermin Sijamija (Foto: D. S./Klix.ba)

Reditelj predatave Dino Mustafić podsjetio je da je riječ o romanu koji je Pamuka lansirao u svjetsku književnu orbitu.

"Već od prvog čitanja imao sam impresiju da je to izuzetno zanimljiv materijal za scensku adaptaciju. 'Snijeg' je uzbudljiv roman, siguran sam da će takva biti i predstava", rekao je Mustafić dodajući kako Kars, grad u kojem je smještena radnja predstave, po mnogo čemu podsjeća na Sarajevo.

Roman je to, ističe, koji konkretizira strahove i nade turskog društva, jer govori o antagonističkim pozicijama i tradiciji s jedne te modernizaciji s druge strane.

Reditelj predstave Dino Mustafić (Foto: D. S./Klix.ba)
Reditelj predstave Dino Mustafić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Ono što je zanimljivo je da je Pamuk pisac koji nijednog trenutka, kao ni svi veliki pisci, ne zauzima nikakve moralne niti političke pozicije, već pušta da to govore njegovi likovi. Samo velika umjetnost otvara multiperspektivnost", poručio je Mustafić.

Dramaturgiju predstave potpisuju Vojana Vidosavljević i Emina Omerović koja nije krila sreću i ponos zbog rada na ovom komadu.

"Bila mi je velika čast raditi na ovom velikom projektu i iznimno sam sretna zbog saradnje s Dinom Mustafićem i NPS-om. Ovaj roman je veliki izazov, jer nam daje mnoštvo perspektiva i pokazuje sve nijanse kompleksnih pitanja", rekla je Omerović.

Protagonistu ove predstave utjelovit će Aleksandar Seksan koji će od 3 sata i 20 minuta, koliko traje predstava, na sceni provesti tri sata.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Svoj glumački rad počeo sam u ovoj pozorišnoj kući i prvi zadatak bio mi je 'Roberto Zucco' Dine Mustafića. Godinama radim s njim i svaki put pomisim možda me ovaj put poštedi, ali to se nikada ne dogodi. Ovo je najteži zadatak u mojoj karijeri", rekao je Seksan.

Osim njega, uloge u predstavi ostvarit će Ermin Sijamija, Amra Kapidžić, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Dragan Jovičić, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić i Riad Ljutović.