Izložba u Zagrebu
0

"Sarajevo - Opsada u 40 slika" u Foto klubu Zagreb

Sarajevo-x.com
Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj i potporom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Zagrebačkog fotokino saveza u Galeriji Fotokluba Zagreb Rikard larma predstavlja foto izložbu "Sarajevo: Opsada u 40 slika".

Izložba će se moći pogledati od 02. do 15. septembra 2008., radnim danom od 10 do16 sati, utorkom od 19 do 21.

Rikard Larma rođen je u Zavidovićima, gradiću središnje Bosne, 2. aprila 1954. godine. Završio je Srednju školu fotografskog smjera i od tada cijeli život radi, uči, kreira, stvara, promiče, promovira i živi fotografiju.

Prvi mu je učitelj bio otac Leopold, zatim se kao fotoamater usavršavao na tečajevima fotografije u višim razredima osnovne škole u Sarajevu, a potom u Foto-kino klubu 26. novembar – Novo Sarajevo, a kasnije i u Foto-klubu Novi Grad , kao i u Foto-savezu BiH i Foto-savezu Jugoslavije. I u amaterskom i u profesionalnom radu bavio se mnogim oblastima i žanrovima fotografije. Kao početnik fotoamater proslavio se life i portretnom fotografijom.

Kao fotoamater Rikard Larma je sudjelovao na brojnim žiriranim izložbama fotografije u zemlji i u svijetu, osvojivši vrijedne nagrade i priznanja. Bio je među najboljim fotoamaterima u BiH. S nepunih 20 godina postao je najmlađi Fotoamater prve klase u BiH i tadašnje zajedničke države Jugoslavije. Sada je nositelj počasnog umjetničkog zvanja - Kandidat Majstora fotografije Foto-saveza BiH. U februaru 1992. godine priredio je u Sarajevu, u izložbenom prostoru Općine Novi grad impresivnu izložbu Sunce na kojoj su bile izložene klasične fotografije i fotografije laboratorijskog eksperimenta. Izložba je podijelila sudbinu sa Sarajevom koji je tih dana osjećao svu vrelinu gelera granata.

Kao profesionalni fotograf u novinarstvu djeluje od svoje dvadesete godine radeći u različitim izdanjima novinske kuće Oslobođenje iz Sarajeva, Sportskim novinama, Večernjim novinama, Oslobođenju, Venu, Svijetu, Asu, Orbisu, Arki, Sanu i dugim, za područja estrade, umjetnosti, obitelji, politike, biznisa.

Kao mnogima početak i tok rata u BiH, a posebno opsada Sarajeva, promijenile su mu život. Pretvorio se preko noći u ratnog fotoreportera domaćih štampanih medija, a ubrzo i američke novinske agencije Associated Press.

Udruženja novinara Bosne i Hercegovine proglasilo ga je Fotoreporterom godine za 1994. ratnu godinu. Godine 1997. životni i profesionalni put ga odvodi s pozicije menađera Assiociated Press - Foto-operacije, u Izrael, gdje ostaje šest godina, a onda se seli u SAD, u Philadelphiju.

U SAD živi s obitelji, suprugom i dvoje djece. Više od četiri godine radi kao fotoreporter i urednik fotografije u listu Metro USA, izdanje za Philadelphiju.

I dalje je u vezi sa Sarajevom. Nastoji biti aktivan član Asociacije za umjetničku fotografiju u BiH (bivši Foto-savez BiH). Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH /ULUPUBiH (sâm priznaje - neaktivan), i povezan sa svijetom kao član nekoliko udruženja novinara i kao član udruge Da Vinci Art Alliance, Philadelphia.