Kultura
0

Sarajevo Film Festival žiri Takmičarskog programa za igrani film

FENA
Sarajevo film festival će u svom 14. izdanju u okviru Takmičarskog programa za igrani film predstaviti najbolja filmska ostvarenja iz regije. Takmičarski program obuhvata kinematografije zemalja regiona.

Sarajevo film festival predstavlja najrelevantnije mjesto za uvid u ono što regija može da ponudi kroz takmičarsku selekciju filmova iz šesnaest zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska. Kipar, Kosovo, Mađarska. Makedonija, Malta, Rumunija, Slovenija. Srbija. Turska.

Od ove godine u Takmičarskom programu Sarajevo film festivala učestvuju i filmski autori iz Austrije.

I ove godine će žiri Takmičarskog programa za igrani film okupiti neke od najznačajnijih, međunarodno priznatih filmskih stvaralaca i profesionalaca koji će odlučivati o dobitnicima nagrada - Srce Sarajeva za najbolji film, Specijalna nagrada žirija, Srce Sarajeva za najbolju glumicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

Predsjednik Žirija za Takmičarski program je Nuri Bilge Ceylan,reditelj i scenarista iz Turske. Članovi žirija su: Hugh Hudson reditelj iz Velike Britanije, Marija Škaričić glumica iz Hrvatske,Deborah Young umjetnički direktor Taormina Film Festivala (Italija), saopćeno je iz Sarajevo film festivala.