Kultura
1

Sajam knjige: Održana promocija Međunarodnog centra za mir

FENA
Na 26. međunarodnom sajmu knjige, održana je promocija Međunarodnog centra za mir iz Sarajeva.

Promociji su prisustvovali Mirsad Bećirbašić, Admiral Mahić, Nela Lučić, Kašmir Huseinović i predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić, koji je predstavio izdavački plan IPC –a za 2014. / 2015. godinu.

"Centar za mir je za 25 godina svog djelovanja pripremio najkreativniji izdavački program. Najavio bih novo djelo pisca i književnog teoretičara, akademika Tvrtka Kulenovića "Dnevnici iščezlih", djelo Sadudina Musabegovića, "Rasuta kazivanja 2" i reprint izdanje djela "iti zajedno bez suštine", kazao je Spahić.

Pjesnik i pisac, Mirsad Bećirbašić istakao je da je Međunarodni centar za mir jedinstvena izdavačka kuća koja je objavila najznačajnije pjesnike iz BiH te bestseller, dnevnik Zlate Filopović te da će se u narednoj godini realizirati izvanredan izdavački program IPC –a.

Kašmir Huseinović je najavio suizdavački projekat s Međunarodnim centrom za mir, autorice Andree Petrlik Huseinović “Ljubav”.

Nela Lučić (glumica Kamernog Teatra u Rimu) recitovala je poeziju iz nove Spahićeve zbirke poezije pod nazivom “Osam”.

Admiral Mahić pjesnik je čitao pjesmu “Bosna” posvećenu Ibrahimu Spahiću.

Audio izdanja knjiga IPC-a štampaće se u saradnji s Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica, a video izdanja IPC-a objaviće se paralelno s izlaskom knjiga iz štampe.

IPC će sve knjige objavljivati najmanje kao dvojezična izdanje, a posebno autore iz BiH i svijeta, saopćio je Pres Sajma knjige.