Kultura
0

Sajam knjiga i učila: Prezentirana monografija o gradu na Neretvi

FENA
"Mostar u slici i riječi" naziv je monografije o gradu na Neretvi koju je danas na 20. međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu predstavila Izdavačka kuća "Stanek". Monografija je urađena po uzoru na svjetska izdanja, predočavajući brojne prirodne i kulturno-historijske znamenitosti grada. Urađena je trojezično - na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Kroz niz poglavlja - Kulturno-povijesno naslijeđe, Kršćanski sakralni objekti, Umjetnost koja traje, Ljudi i običaji, Priroda unutar urbanizma, Događanja, Gastronomija te Okolne atrakcije, donosi brojne podatke o gradu predstavljajući ga turistima, investitorima, ali i svim bh. građanima u najboljem, svjetlu.

Obogaćena je obiljem visokokvalitetnih fotografija, a obrađena su i podučja Blagaja, Žitomislića, Počitelja, Međugorja te Širokog Brijega.

O ovom su izdavačkom poduhvatu govorili njegovi urednici, povijesničar umjetnosti Anđelko Zelenika i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te voditeljica projekta uime izdavača Jadranka Duranović. Promociji je prisustvovala i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Duranović je naglasila desetomjesečni rad na projektu u čijoj je realizaciji učestvovalo 20-ak stručnjaka iz brojnih oblasti, kao što su povijesničari umjetnosti, arheolozi, arhitekti, urbanisti, agronomi, novinari, gastronomi i fotografi.

Monografija je ostvarila cilj, kazala je, da njome bude obuhvaćen cijeli grad, ali da bude i doprinos suživotu, toleranciji i multietničnosti. Namjera je bila i dati doprinos razvoju turizma, poticanju zanimanja za bogatu kulturnu i prirodnu baštinu te očuvanju okoliša.

Zelenika navodi da se nakon društveno-političkih zbivanja u novijoj historiji BiH grad Mostar obnavlja, liječi rane prošlosti i užurbano nastoji postati ono što je i desetljićima bio - urbani, administrativni, gospodarski i kulturni centar šire regije Hercegovine.

Mišljenja je da su autori uspjeli na popularan način predstaviti glavni grad Hercegovine, njegovu prošlost i sadašnjost te znamenitosti, jer grad gradom ne čine samo ljudi, već i sve ono što ih okružuje u urbanoj sredini.

Ustvrdio je da se autori nisu upuštali u historijske analize i uzročnosti prošlih i najnovijih zbivanja, već su s optimističkog stajališta ukazali da Mostar drevni grad harmonične sinteze prirode i ljudskih ruku ima svjetliju budućnost.

Gradonačelnik Bešlić ocjenjuje da knjiga želi jednostavnim jezikom i stilom, riječima i slikom ispričati povijest Mostara, od vremena ranog neolita, preko Rima i kasne antike te srednjeg vijeka kada se i spominje ime grada dobijenog po lančanom mostu, tačnije mostarima koji su ga čuvali.

Monografija, kazao je, dočarava i simbol grada Stari most, ali i malo poznate detalje o arheološkim iskopavanjima u njegovoj blizini, gdje su prilikom rekonstrukcije pronađeni ostaci drvenog mosta sagrađanog prije Starog.

Ipak, donosi i podatke o intenzivnom razvoju Mostara na razmeđu 19. i 20. stoljeća te njegov današnji identitet. Predstavljene su tako mnoge manifestacije, sastavni dio gradskog bića danas, kao što su skokovi sa Starog mosta, Šantićeve večeri poezije, Festival kazališne komedije "Mostarska liska", Mostarski ljetni festival i Festival zabavne muzike "Melodije Mostara".

"Neka ova knjiga bude stoga i doprinos kvalitetnijoj promociji Mostara u zemlji i svijetu, očuvanju njegove povijesti za buduće generacije, ali i komadić u mozaiku izgradnje još boljeg Mostara, Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta", zaključio je Bešlić.

Sajamska cijena monografije je 80 KM.