Kultura
0

Sajam jezika Gimnazije Obala otvoren uz igru i pjesmu

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Gimnaziji Obala otvoren je Sajam jezika, koji ova škola tradicionalno organizuje po sedmi put. U pripremi sajma učestvovao je veliki broj učenika svih generacija, a posjetioce su dočekali šarenim štandovima, muzičkim programom te projekcijom dokumentarnog filma.

Tema ovogodišnjeg sajma je turizam, a otvoren je muzičkim programom hora i orkestra Gimnazije Obala. Učenici sa bosanskog štanda izveli su i folklorni performans, a u holu škole održavaju se projekcije dokumentarnog filma o Počitelju, u čijem su snimanju učestvovali učenici Gimnazije Obala.

"Ovaj sajam je prilika da se malo bolje upoznamo sa jezicima, različitim kulturama i narodima. Zanimljivo je da na svakom štandu, osim što izlažemo jezik i kulturu, imamo i neke specifične proizvode. Primjera radi, na bosanskom štandu imamo bakreno posuđe, pite, kolače... Ovakvi sajmovi su se održavali i ranije, ali nisu bili ovako dobro organizovani. Od gostiju su nam došli roditelji te učenici iz drugih škola", izjavila je za Klix.ba jedna od učenica Gimnazije Obala.

U okviru sajma obuhvaćeni su engleski, njemački, francuski, talijanski i latinski jezik, dok je na štandovima obuhvaćeno oko 17 svjetskih zemalja.

"Ovo je već sedmi put da organizujemo ovaj sajam. Naša škola to pokušava održati kao jednu lijepu tradiciju, gdje učenici pokazuju ono što su naučili tokom nastave iz stranih, ali i maternjeg jezika. Svaki put se odredi zajednička, krovna tema sajma, a onda svaka jezička oblast predstavlja zemlje i kontinente u kojima se taj jezik govori. Svake godine u organizaciji ovog sajma učestvuje najmanje 500 učenika, odnosno svi razredi škole. Ovo je jedan interdisciplinarni projekt, za čiju je organizaciju potrebno i po dva mjeseca. Ove godine smo imali podršku Američke ambasade. Dobili smo nekih 150 dolara, što je bilo sasvim dovoljno da se pokriju neki osnovni troškovi. Iza svega stoji veliki entuzijazam profesora naše škole, a imamo i tu sreću da imamo izuzetno vrijedne mlade ljude. Veliko je zadovoljstvo imati takve učenike i moći ih obrazovati", izjavila je za Klix.ba profesorica Azra Bidžan Hodžić.