Kultura
4

Režiser Sviličić: Inspiracija za film "Takva su pravila" su ubijeni Ritz i Mrnjavac

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevska publika je sinoć, u sklopu Open Air programa SFF-a, imala priliku pogledati film "Takva su pravila". Programu SFF-a "Kafa sa..." danas su prisustvovali režiser Ognjen Sviličić i glavna glumica Jasna Žalica.

Režiser Ognjen Sviličić je rekao da ga je za film inspirisao slučaj Luke Ritza i Denisa Mrnjavca, tinejdžera koji su ubijeni bez ikakvog razloga.

"Društvo je to koje generira haos, to je razlog snimanja filma. Film je vrlo jednostavan, sveden. Emir i Jasna su filmu dali svoj šarm. Bilo je vrlo traumatično snimati taj film, zamisliti da izgubite dijete - nema ništa strašnije. Nije bilo jednostavno i lako", rekao je Sviličić.

Film "Takva su pravila" govori o Ivi i Maji, bračnom paru koji živi mirnim životom u sumornom predgrađu Zagreba. Bliže se penziji i teško spajaju kraj s krajem.

Jedne noći njihovog sina jedinca Tomicu nasilnički napadne drugi tinejdžer, pretuče ga i ostavi teško povrijeđenog. Tomica pada u komu i vrlo brzo se ispostavi da mu je život u opasnosti. Ruši se njihov svijet lažne sigurnosti. Institucije koje bi im trebale pomoći ponašaju se nevjerovatno ravnodušno i nezainteresovano, a Maja i Ivo pokreću bitku protiv indiferentnih vlasti, za dobrobit sina. Dok prolaze kroz nepodnošljivu muku, primorani su preispitati svoje živote i dovesti u pitanje sve u šta su vjerovali.