Ars Aevi
0

Remo Salvadori i Chiara Bertola u Sarajevu

FENA
Chiara Bertola
Chiara Bertola
U pripremi nastavka ciklusa predstavljanja velikana savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu, Ars Aevi je ugostio italijanskog umjetnika, jednog od osnivača Kolekcije Ars Aevi Remu Salvadorija te umjetničku direktoricu, kustosicu nukleusa Venecija za Ars Aevi Sarajevo Chiaru Bertolu.

Remo Salvadori i Chiara Bertola doputovali su danas u Sarajevo, gdje će ostati četiri dana te predstaviti moguće projekte čija je realizacija predviđena tokom iduće godine, saopćeno je iz Ars Aevia.

Ciklus predstavljanja izložbi velikana savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu Ars Aevi je započeo 2001. godine izložbom "Vrata ogledala" Michelangela Pistoletta (Italija), jednog od najznačajnijih predstavnika pokreta Arte Povera koji je snažno obilježio umjetničko djelovanje kraja 60-ih i početka 70-ih godina te prvog umjetnika i osnivača Kolekcije Ars Aevi.

Ciklus je u 2001. i 2002. nastavljen izložbama Richarda Nonasa (SAD), IRWIN-a (Slovenija), Daniela Burena (Francuska), Josepha Kosutha (SAD), Josepha Beuysa (Njemačka) te Bizhana Bassirija (Iran-Italija). Godine 2004. Jannis Kounellis je izgradio svoju monumentalnu instalaciju "Vrata Sarajeva" u Vijećnici.

Prva u nizu pomenutih izložbi planirana je za početak 2010. godine. Riječ je o umjetniku Reme Salvadorija koji je rođen u Cerreto Guides 1947. godine. Njegov umjetnički put počinje na Akademiji umjetnosti u Firenci, a nastavlja se u Milanu 70-tih godina dvadesetog stoljeća kada Salvadori razvija specifičnu poetiku, vrlo različitu od ostalih predstavnika Arte Povera i konceptualne umjetnosti.

Jedan od glavnih pokretača njegovog rada je pitanje u kojoj je mjeri unutrašnje potvrđivanje stvari u bliskoj povezanosti sa istinom i kakav je odnos vanjskog i unutarnjeg prema njegovoj vlastitoj senzibilnosti.

Remo Salvadori učestvuje u nizu individualnih i grupnih izložbi od Milana, Genta, Torina do Tokija. Njegovi radovi se nalaze u zbirkama velikih evropskih muzeja, poput Muzeja S.M.A.K u Gentu, Centra savremene umjetnosti Luigi Pecci u Pratu te Muzeja suvremene umjetnosti Castello di Rivoli u Torinu.

Ovim ciklusom izložbi, Ars Aevi ostvaruje događaje najvećeg prestiža iz oblasti savremene svjetske umjetnosti u regionu jugoistočne Evrope kojima se postižu najviši stručni, umjetnički i promotivni rezultati na lokalnom i internacionalnom planu.