Kultura
4

Rekordan broj svjetskih premijera u najtežoj godini SFF-a

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Takmičarski program za igrani i kratki film 19. Sarajevo Film Festivala ove godine donosi 19 ostvarenja iz 20 zemalja regije, koja će se boriti za prestižno priznanje Srce Sarajeva, rečeno je na konferenciji za medije u Meeting Pointu.

Na tradicionalnoj konferenciji na kojoj se predstavljaju ostvarenja takmičarskog programa, čelni čovjek SFF-a Mirsad Purivatra izrazio je nadu da će ovogodišnji festival biti dobar kao prošlogodišnji, budući da se održava u nikad težoj finansijskoj situaciji.

Prema njegovim riječima, došlo je do ozbiljnih rezova na nivou Grada i Kantona, dok Federacija BiH još nije potvrdila podršku.

"Trudili smo se da kroz partnerstva i rezanje troškova napravimo festival koji će biti na nivou prošlogodišnjeg", rekao je Purivatra.

Ohrabruje broj prijavljenih filmova

Unatoč finansijskim poteškoćama, Direkcija Festivala ove godine je zaprimila rekordan broj prijava regionalnih producenata i autora. Naime, selektori SFF-a su pogledali čak 750 filmova iz regije, i to 200 igranih dugometražnih filmova, 150 dokumentarnih i 400 kratkih filmova.

Selektorica Takmičarskog programa Elma Tataragić naglasila je da ta činjenica ohrabruje.

"Ne radimo u najboljim uvjetima, ni u smislu finansija, ni u smislu infrastrukture, međutim, činjenica da smo ove godine samo za takmičarske programe imali 750 prijava nas ohrabruje da i dalje nastavimo raditi u smjeru kojim smo krenuli, a to je smjer koji je orijentisan ka razvoju regionalne kinematografije", kazala je Tataragić.

Osim rekordnog broja prijava, takmičarski program SFF-a ove godine donosi i rekordan broj svjetskih premijera - 15 u tri programa.

Samo u Takmičarskom programu za igrani film filmska publika će ove godine u Sarajevu imati priliku da pogleda pet svjetskih i četiri regionalne premijere.

"Od tih devet filmova imamo samo jednog autora kojem je to treći film, dvojici autora drugi, a ostalo su debitanti. Tako da ova selekcija potvrđuje i našu namjenu i opredjeljenje da budemo festival otkrića novih talenata i novih tendencija. Godina je bila izuzetno zanimljiva, dinamična i kvalitetna. Regionalna kinematografija pokazuje zrelost i mogu slobodno reći da se ova selekcija može mjeriti sa selekcijama svjetskih festivala", rekla je Tataragić.

Pet svjetskih premijera u Takmičarskom programu za igrani film

Za Srce Sarajeva u konkurenciji je ostvarenje "Kada noć padne na Bukurešt ili metabolizam", rumunskog reditelja Corneliua Porumboiua. Film postavlja pitanja koja se tiču svakodnevnog života, ali i teorije filma.

Selekcija donosi još dva filma iz Rumunije. To su dva debitantska ostvarenja: "Vuk" Bogdana Mustate te "Carmen" Dorua Nitescua. "Vuk" je priča o novoj generaciji, izgubljenoj u porodičnim problemima, zbunjujućem odnosu oca i sina, pitanjima života i smrti, erotike i ljubavi. "Carmen", s druge strane, ozbiljno flertuje sa stvarnošću, pokazujući da je majka spremna učiniti bilo šta za svoje dijete na samrti.

U selekciji Takmičarskog programa za igrani film je i drugo ostvarenje bh. reditelja Faruka Lončarevića "Sa mamom", koji osvjetljava sličan problem, ali iz obrnutog ugla - djevojka gleda majku kako umire, dok se njena seksualnost budi, porodica se polako raspada suočena s majčinom bolešću u posljednjem stadiju.

Tu su i dva naslova iz Austrije - "Soldate Jeanette" Daniela Hoesla, koji donosi snažnu poruku o svijetu u kojem živimo, te "Talea" Katharine Mückstein, film o susretu tinejdžerke i njene majke koja je provela nekoliko godina u zatvoru.

Za Srce Sarajeva takmiče se hrvatsko-bosanskohercegovačka koprodukcija "Obrana i zaštita" Bobe Jeličića, topla priča o dilemama s kojima se suočava običan čovjek u današnjem Mostaru, te grčki film "Dan bijega" Dimitrisa Bevallasa, koji donosi priču o Mariji i Loukasu koji, bez nekog posebnog razloga, odluče napustiti svoje domove te lutaju Atinom, dok se širi želja za bijegom kod ostalih stanovnika.

"S obzirom na to da je od ove godine program otvoren za Gruziju, Moldaviju, Azerbejdžan i Armeniju, s ponosom predstavljamo gruzijski film "U procvatu" Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa. Ovo je impresivna priča o odrastanju, koja govori o ženskom prijateljstvu, kobnim svađama i porodičnim tenzijama u postsovjetskoj Gruziji", rekla je Tataragić.

Bogatstvo kratkih filmova

Kada je u pitanju Takmičarski program za kratki film, ove godine u selekciji je deset ostvarenja, od kojih će tri imati svjetsku premijeru, tri međunarodnu, a četiri regionalnu.

Tataragić je kazala da nije bilo lako odabrati deset od 400 prijavljenih filmova, ali da je finalni izbor izvanredan i da predstavlja generaciju novih i svježih autora koji su svjesni svijeta u kojem žive.

Riječ je ostvarenjima: "Alerik" Vuka Mitevskog, "Čast" Pavela Vesnakova, "Neko za večeru" Andrasa Gyorgyja Desija i Gabora Morayja, "Mi letimo" Ulrike Kofler, "Porodične fotografije" Andreija Cohna, "Sin" Ivana Sikavice, "Anna" Spirosa Charalambousa, "Orfej" Tine Šmalcelj, "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka te "Sjena oblaka" Radua Jude.

Danas je objavljen i program "U fokusu" za koji je Tataragić rekla da je dinamičan i uzbudljiv.

"S obzirom na to da je ova godina bila vrlo uspješna za regionalne filmove i talente, te da je publika proteklih godina pokazala veliki interes za film, ovaj program je svoj sadržaj, umjesto ranijih sedam, proširio na devet filmova", kazala je selektorica SFF-a. Filmove iz selekcije pogledajte ovdje.

Purivatra je danas potpisao sponzorske ugovore sa predstavnicima kompanija Kyocera i DHL, a na poklon je dobio i originalni dres Manchester Uniteda.

SFF