Kultura
0

Rad bh. umjetnika na izložbi u Londonu

Sarajevo-x.com
Na međunarodnom takmičenju u organizaciji Terminal00 (London), rad Andreja Ðerkovića “Missing” selektovan je za izložbu pod nazivom 'What is white?' koja će se u septembru 2008. godine, održati u Londonu.

Rad “Missing” čiji je kustos Beral Madra (Istanbul), govori o nestalima u srebreničkoj tragediji.

Cilj je direktno suočavanje činjenice da njih nema, sa našim osjećajem dodira kroz jedinu želju srebreničkih žena, a to je da nađu njihove najmilije tj. da ih pokopaju na dostojanstven način i time da dodirnu njihove mezare, da dodirnu njih same.

Također, želja je da se ova naša tragedija gleda kao nešto čisto, nevino, što nalazimo u bijeloj boji koja označava čistoću, tako da su stranice sa imenima totalno bijele i čiste. Rad je premijerno postavljen u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu 2004. godine, te u Haagu, Rijeci, Toulouseu, Bernu, Zagrebu, Dubrovniku, Banjaluci, Stuttgartu, Splitu, Golom otoku i Istanbulu te uvrštena u kolekciju Ars Aevi Muzeja Suvremene umjetnosti u Sarajevu.

Rad je također predstavljen u sklopu izložbe "8732 Nisu došli“ koja je dobila "Nagradu Ivo Kalina" za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Odmah nakon postavke u Londonu, u oktobru 2008., rad će biti postavljen u Galeriji Collegium artisticum u povodu prezentacije Istanbulskog nuklesa za kolekciju Ars Aevi Muzeja Suvremene umjetnosti u Sarajevu.