Kultura
0

Publiku ispred Narodnog pozorišta pozdravili Đuro, Furlan, Pikić, Lončarević...

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
Ekipa filma "Sa mamom" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Drugi crveni tepih šeste večeri 19. SFF-a bio je u znaku svjetske premijere bh. filma "Sa mamom", Faruka Lončarevića, koji je večeras prikazan u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa.

Glavni glumci Mira Furlan, Branko Đurić Đuro, Marija Pikić i Sanja Vejnović su predvođeni Lončarevićem pozdravili malobrojnu publiku ispred Narodnog pozorišta.

Film "Sa mamom" donosi priču o mladoj umjetnici Berini koja pokušava živjeti svoju tek otkrivenu seksualnost i prihvatiti neumoljivu smrt majke. Jasna, dominantna žena, majka, doktorica i stub porodice, ulazi u terminalnu fazu raka dojke s kojim se borila devet godina. Njen muž Mladen ne zna kako se nositi. Živeći u svom svijetu, okružena porodicom s kojom ne umije komunicirati, Berina, za dobro cijele porodice, pokušava spasiti majku na jedini način koji zna – kroz magiju, obrede, vjeru…

Kako je Lončarević danas rekao na konferenciji za medije, rad na scenariju je trajao oko sedam godina tokom kojih je on doživio različite izmjene, na što je negodovala Mira Furlan kazavši da je razočarana njegovim načinom rada.

Stoga je novinare večeras zanimalo da li je između nje i Lončarevića došlo do nekog nesporazuma.

"Naprosto, to je sudbina glumca. Ja sam pročitala scenarij i na osnovu njega napravila izbor, a naravno reditelj je taj koji složi film i napravi ga onakvim kakav je htio. Onda glumac može žaliti za scenama koje su ispale, ali to su sporedne stvari. Film je Farukov", rekla je Furlan.

Upitana kakav je bio taj prvi scenarij, ikona ex-jugoslovenske glumačke scene je odgovorila:

"Vrlo emocionalan. I mama je bila bitan lik i postojao je taj odnos sa kćerkom, odnos sa mužem, svega toga je bilo, imalo je mesa i mnogo zanimljivog materijala koji se dao igrati. Moje srce je tužno zbog tih gubitaka, ali to je naprosto tako. Naravno rediteljski film i rediteljska umjetnost. Takva su pravila profesije", rekla je Furlan.

Crvenim tepihom večeras je prošetao i ambasador Indonezije u BiH, Subijaksono Sujono, sa suprugom.