Kultura
0

Prvo izvođenje "Ane Karenjine" u historiji bh teatra - sutra premijerno pred sarajevskom publikom

FENA
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR sutra premijerno bit će izvedena postavka romana "Ana Karenjina (Impresija)" slavnog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, koju rediteljski potpisuje gost iz Moskovskog hudožestvenog teatra Nikolaj Skorik.

Riječ je o prvom izvođenju svjetski poznatog djela "Ana Karenjina" u historiji bh. teatra, u kojem naslovnu rolu igra Selma Alispahić. Uz nju, tu su i Dragan Jovičić, Ermin Sijamija, Kaća Dorić, Alban Ukaj, Džana Pinjo, Mirela Lambić, Sonja Goronja, Sead Pandur, Halima Mušić, Adnan Hasković i dječak Mirza Puriš.

Ideju scenografije i izbor muzike potpisuje reditelj Skorik, za kostimografiju je zaslužna Vanja Popović, dramaturgiju Dubravka Zrnčić-Kulenović, dok je autor scenskog pokreta Vladimir Sazhin.

Reditelj Skorik istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako predstava uz naslov "Ana Karenjina" nosi i termin "Impresija", jer je zaista i riječ o tome. Nemoguće je tako ogroman Tolstojev svijet smjestiti u jednu večer bez obzira na broj glumaca na sceni.

Rad na ovoj predstavi za Skorika je bio povezan s utiscima kako nas je Tolstoj izvodio iz naše svakodnevnice te prisiljavao da pogledamo na svijet oko sebe s drugačijeg gledišta.

"Podsjećao nas je na to koliko bogatstvo imamo unutar sebe te koliko gubimo živeći brzo. Tolstoj nam je pomagao da otvorimo oči i bolje pogledamo na sebe", kazao je on.

Teatrolozi i djelatnice Muzeja Moskovskog hudožestvenog teatra Irina Korčevnikova i Marfa Bubanova naglasile su kako je prva postavka "Ane Karenjine" u ovom moskovskom teatru 21. aprila 1937. godine bila veliki spektakl te ušla u sam vrh teatra 20. stoljeća uopće. Ona je potpuno drugačija u odnosu na SARTR-ovu izvedbu, ali je Skorik uspio zadržati suštinu predstave – unutarnji duhovni život vidljiv na sceni.

Predstava, dodale su, tretira i pitanje pobjede ropstva, tačnije odnosa čovjeka i društva. Ljudi žive pod vladavinom izmišljenih zakona i stega, dok je Ana u ovom komadu zarobljena u ropstvu svoje ljubavi. Skorik je, smatraju one, uspio prikazati atmosferu zla u kojoj čovjek ne može preživjeti.

Za Selmu Alispahić lako se uplašiti pred činjenicom da se na scenu postavlja tako značajan roman slavnog pisca.

"Međutim, svi smo shvatili da nećemo biti opterećeni imenima, već ispričati jednu ljudsku priču tako što ćemo hrabro i krvavo kopati po svojim životima. Nismo željeli suditi Ani, već samo je razumjeti", ocijenila je Alispahić.

Ostali glumci potcrtali su veliko iskustvo koje su stekli iz rada sa Skorikom, očekujući saradnju na novim predstavama i u budućnosti.

U SARTR-ovom foajeu ujedno je postavljena i prigodna izložba posvećena 70. godišnjici prvog izvođenja "Ane Karenjine" u Moskovskom hudožestvenom teatru. Tako su predstavljena dva originalna kostima Karenjine u njihovom izvornom obliku te brojne fotografije velikog formata koje podsjećaju na tu grandioznu izvedbu od 26 scena.

Premijera "Ane Karenjine" počinje u 20.00 sati.