Mostarsko ljeto 2021.
0

Promovisano književno djelo Enesa Pelidije o bh. osmanistima

I. S.
Promovisane dvije knjige Enesa Pelidije o bh. osmanistima
Promovisane dvije knjige Enesa Pelidije o bh. osmanistima
Dvije knjige bosanskohercegovačkog i crnogorskog osmaniste i historičara Enesa Pelidije promovisane su večeras u Centru za kulturu Mostar u okviru kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto". Sadržane su u djelu "Osmanisti Bosne i Hercegovine I-II".

U djelu "Osmanisti Bosne i Hercegovine I-II" Pelidija je predstavio osnovne biografske i bibliografske podatke o osmanistima čiji su radovi važni za dalje istraživanje historije Bosne i Hercegovine u osmanskom razdoblju.

"Kao profesor osmanskog perioda primijetio sam da u BiH ne postoje na jednom mjestu objedinjeni osmanisti, zbog čega sam prije dvadesetak godina započeo ovu priču. Do sada sam obradio 82 ličnosti od druge polovine 15. stoljeća do najnovijeg doba. Moje knjige će poslužiti profesorima koji predaju osmanski period, postiplomcima i doktoratnima. Trenutno radim na pripremi treće knjige koja će zaokružiti priču o osmanistima BiH", istakao je Pelidija.

Faruk Taslidža, profesor i jedan od promotora, naglasio je da je Pelidija u svojim knjigama objedinio bosanskohercegovačke osmaniste, koji su čitav svoj život posvetili historiji BiH.

"Knjiga ima dva toma. Prvi obuhvata period do 1945. godine i u njoj je obrađeno jedanaest autora. U drugoj koja obuhvata period od II svjetskog rata do 20. stoljeća obrađeno je 25 osmanista i orijentalista. To su velika imena poput Safet-beg Bašagića, Vladimira Ćorovića, Hazima Šabanovića. Pelidija je sagledao njihov cjelokupni naučni opus i doprinos u razvoju naše osmanistike i historiografije. Na taj način je popunjena jedna naučna praznina. Studenti će zahvaljujući ovim idanjima imati znatno kvalitetniju nastavu", istakao je Taslidža.

Adis Zilić, također profesor i jedan od promotora, naglasio je da je ovakvo djelo nedostajalo u historiografskoj literaturi BiH.

"Dvije knjige profesora Pelidije obuhvataju najznačajnije ličnosti koje su se bavile osmanskim periodom u historiji BiH i s te strane su jedno pionirsko djelo u našoj historiografiji", istakao je Zilić.

Izdavač obje Pelidijine knjige je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH. Pelidija je prvu knjigu o osmanistima Bosne i Hercegovine objavio 2019., a drugu u aprilu ove godine. Najavljuje i treću knjigu, u kojoj će govoriti "o historičarima - osmanistima koji su u jednom dijelu svojih radova pisali i o osmanskom periodu Bosne i Hercegovine".

"Mostarsko ljeto 2021." se nastavlja u subotu, 3.7.2021. u 21 sat plesnom revijom "Zaplešimo ljetni ples" plesnog studija Mo-Stars.