Mostarsko ljeto 2021.
0

Promovirana knjiga poezije Ibrahima Kajana "Nakon potopa"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U okviru kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto" sinoć je u Narodnoj biblioteci Mostar upriličena promocija knjige poezije "Nakon potopa" mostarskog književnika Ibrahima Kajana.

"Nakon potopa" je Kajanova osma knjiga poezije, koja se sastoji od četrdesetak pjesama poredanih u četiri ciklusa: "Sveto janje", "Nakon potopa", "Daleko putovanje" i "Zalazak Sunca", priopćil isu organizatori.

"U pitanju je jedan metaforički naslov prahistorijskog porijekla. Osim priče iz prošlosti, iz biblijskih vremena, govori i o vremenu kataklizme međudruštvenih odnosa i ratnih pokreta na našem prostoru. U pitanju je zapravo životopis autobiografskog karaktera. Za razliku od mojih dosadašnjih pjesama, u ovoj knjizi se izražavam jezikom narativnog karaktera", istaknuo je Kajan.

Ibrahim Kajan spada među one autore koji su se tokom višedecenijskog rada pronalazili gotovo u svim književnim formama, a do sada je objavio blizu četrdeset različitih djela.

Promotori Safet Sarić, Irma Marić te Elbisa Ustamujić složili su se da je Ibrahim Kajan jedan od najdosljednijih književnika suvremene bošnjačke književnosti, s prepoznatljivim stilom izražavanja.

Mostarski književnik sa zagrebačkom adresom kontinuirano svoja izdanja promovira na kulturnoj manifestaciji "Mostarsko ljeto", želeći, kako sam kaže, dati podršku i doprinos tom festivalu kulture s dugom tradicijom.

"Kultura je melem na sve rane, udarce I razočarenja koje smo zadobili. Ništa ne liječi kao kulturni ambijent i kultura koja se proizvodi. Tamo gdje se kultura samo njeguje kao tradicija, te su zemlje siromašne, ali tamo gdje se uz tradiciju oplemenjuju različiti vidovi kulture, a upravo to imamo ovdje, to obogaćuje naš unutarnji život", kazao je Kajan.

Mostarsko ljeto nastavlja se večeras izložbom "Mi karijatide i atlanti", mladog sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača, koja će biti otvorena u Centru za kulturu Mostar u 20:30 sati.