Nagrada za pjesnikinju Adisu Bašić
0

"Promotivni spot za moju domovinu" najbolja knjiga poezije

Sarajevo-x.com
Adisa Bašić
Adisa Bašić
Na netom završenom Sajmu knjige u Leipzigu, održanom od 15. do 18. marta, bh. pjesnikinja Adisa Bašić dobila je prestižnu književnu nagradu Bank Austria Literaris za najbolju knjigu poezije objavljenu u protekle dvije godine u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije, proza i poezija, a lokalni žiri iz svake od šesnaest zemalja predloži međunarodnom žiriju maksimalno tri knjige. Bank Austria, članica UniCredit Grupe, svake dvije godine izdvoji ukupno 150.000 eura za ovaj projekat a sprovodi ga organizacija KulturKontakt Austria.

Od 42 knjige koliko je ušlo u uži izbor za 2010. i 2011. godinu, za prozu je nagrađen češki pisac i režiser Martin Ryšavy, a za poeziju naša pjesnikinja. Na dodjeli u Leipzigu je predsjednik žirija, ugledni mađarski književnik Gyorgy Dalos, rekao da je Adisa Bašić nagrađena za „čistu poeziju koja ponekad i kroz britku ironiju prikazuje duševni svijet generacije obilježene ratom i poslijeratnim periodom“. „Poezija Adise Bašić“, kaže se u objašnjenju žirija, "veoma ženstvenim jezikom kroz svojevrsne lirske monologe oslikava sudbine žena- njih autorica međutim pretvara u snažne metafore o bolnim mjestima cijelog društva“.

Nagrada Literaris za poeziju sastoji se od novčanog dijela (2.000 eura) i objavljivanja nagrađene knjige na njemačkom jeziku. Knjiga "Promotivni spot za moju domovinu“ će u njemačkom prevodu biti objavljena najesen kod austrijskog izdavača Wieser, a promocija je najavljena za bečki sajam knjige u drugoj polovini novembra ove godine.

Adisa Bašić (1979.) je do sada objavila tri knjige poezije, dugogodišnja je novinarka i književna kritičarka „Slobodne Bosne“ a radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu kao asistentica na predmetima Poezija i Kreativno pisanje.