Kultura
5

Promocija antologije "Biblioteka Sarajevo: Literarno mjerenje grada"

Klix.ba
Sarajevski ratni teatar
Sarajevski ratni teatar
Promocija knjige "Biblioteka Sarajevo. Literarno mjerenje grada" bit će održano u četvrtak, 4. oktobra 2012, s početkom u 18 sati u prostoru Sarajevskog ratnog teatra

Promociju organizuju Goethe Institut u Bosni i Hercegovini i izdavačka kuća Zoro, u saradnji sa SARTR-om, a izdavači su Senad Halilbašić i Ingo Starz.

Promocija će biti održana u sali Sarajevskog ratnog teatra, a prisutnima će se obratiti književnik Dževad Karahsan, direktorica Goethe-Instituta Christiane Günther i oba izdavača Senad Halilbašić i Ingo Starz, nakon čega će glumice ansambla Sarajevskog ratnog teatra, Maja Salkić, Sonja Goronja, Ana-Mia Milić i Snežana Alič, čitati tekstove iz knjige.

Sarajevo je grad u kojem je suživot religija i kultura vidljiv već u arhitekturi: džamije, crkve i sinagoga prožimaju sliku grada. Antologija "Biblioteka Sarajevo" predstavlja književno istraživanje skrivenih prostora grada. Pri tome se propituje vlastito, kolektivno i kulturno pamćenje, koje se prelijeva u višeglasan portret jedinstvenog grada.

Književnici i književnice iz Sarajeva u formi proze, lirike i eseja opisuju svoj grad. U tekstovima oživljavaju ratna iskustva, oslikava se svakodnevni život grada i promatra kulturna baština. Pitanja sadašnjosti i svakodnevnice prožimaju antologiju. Uz tekstove Adise Bašić, Ahmeda Burića, Vedrane Đekić, Feride Duraković, Fadile Nure Haver, Lejle Kalamujić, Sanjina Muse, Saide Mustajbegović, Faruka Šehića, Milana Stančića, Mileta Stojića, Stevana Tontića, Nenada Veličkovića i razgovor s Dževadom Karahasanom. Ova knjiga je posvećena ratom razorenoj Vijećnici, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

"Biblioteka Sarajevo" će biti besplatno dostavljena svim institucijama u oblasti kulture, kao i svim zaintresiranim strankama. Projekat je nastao uz suradnju s Goethe Institutom u Bosni i Hercegovini, a Fondacija "Robert Bosch" omogućila je kompletnu realizaciju ovog projekta. Traduki je pomogao objavljivanje njemačkog izdanja, koje će svjetlo dana ugledati u okviru austrijske izdavačke kuće "Drava" (Klagenfurt, 2012.).