Dino Mustafić
0

Promjena koncepta MESS-a donijela selektorsku širinu

FENA
Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić istaknuo je danas u susretu s novinarima da je promjena koncepta tog festivala donijela nekoliko zanimljivih programa među kojima je program za djecu i program za mlade reditelje do 30 godina u okviru kojeg su publici predstavljena neka od najboljih teatarskih ostvarenja.

Na pres-konferenciji u Sarajevu upriličenoj nakon zvaničnog zatvaranja 48. MESS-a Mustafić je naglasio da je takva koncepcija donijela i selektorsku širinu i priliku da ovdašnja publika prvi put u regionu vidi predstave koje rijetko gostuju na evropskim festivalima te vrsna teatarska imena.

To se, kazao je Mustafić, prvenstveno misli na predstave iz Meksika, Argentine te teatarske produkcije Flamanskog kraljevskog pozorišta iz Belgije.

Predstave MESS-a igrane su u tri bh. grada i bile su odlično posjećene. Mustafić kaže da će MESS i dalje nastojati da predstave, kako repriznim tako i originalnim izvođenjima, budu odigrane u gradovima širom BiH.

Iskoristio je priliku da kaže i to da se u ovdašnjim posebno dnevnim printanim medijima malo pažnje poklanja teatarskoj kritici kao bitnom korektivu ne samo festivala nego razvijanja teatarske i scenske umjetnosti.

Selektor Festivala MESS Giorgio Ursini Uršič najavio je najznačajnije programske sadržaje 49. ali i jubilarnog 50. festivala MESS - 2010. godine. Naglasio je da će se pokušati dovesti neka nova rediteljska imena, pozvati stare znance MESS-a, te zadržati koncept fokusa i na vanevropsku produkciju. Kazao je i to da će naredni festival MESS biti održan polovinom oktobra naredne godine.