Kultura
0

Promijeniti prevaziđeni koncept godišnje izložbe "Collegium Artisticum"

FENA
Načini da se promijeni po mnogima prevaziđeni koncept godišnje izložbe "Collegium Artisticum" bila je tema okruglog stola koji je danas u Collegiumu okupio predstavnike umjetničkih udruženja.

Jedna od moderatorica, direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Huseđinović je ocijenila da je koncept izložbe, koja se održava od 1975. godine, postao prevaziđen i da je izbjegavaju mnogi poznati umjetnici, prepuštajući je onim osrednjim.

Prema njenom mišljenju, ovakve izložbe više nemaju značaj. Ona se umjesto arbitražne približava tome da bude revijalna izložba puna osrednjosti.

Huseđinović jedno od rješenja vidi u tome da se institucija konkursa za izložbu zamijeni institucijom selektora. Ona, također, razmišlja i o mogućnosti bojkota izložbe zbog neadekvatnog odnosa vlasti, koje daju mnoge novčane nagrade za književnost, film ili pozorište, dok likovni umjetnici, koji u svoja djela ulažu i znatna sredstva, dobijaju "samo komad papira".

Član Udruženja likovnih umjetnosti - primijenjenih umjetnosti Slobodan Samardžić smatra da bi najjača likovna prezentacija u BiH morala imati više odjeka. Problem je u tome što je koncept takav da je došlo da "zagušenja".

  • Imamo likovni kvalitet, imamo likovni potencijal, imamo dobrih autora, ali pitanje je prostora, pratećih sadržaja, finansiranja... To je ono što trebamo da riješimo, kazao je Samardžić.

Direktor Collegiuma Artisticuma Strajo Krsmanović je rekao da Collegium ima namjeru da pokrene jednu stalnu tribinu na kojoj će se raspravljati o vitalnim temama iz oblasti likovnih umjetnosti.

Kada je u pitanja tema današnjeg prvog okruglog stola, Krsmanović je kazao da postoje određene primjedbe da je koncpet izložbe prevaziđen, da selekcija nije dovoljno kritična...

On smatra da ovogodišnja izložba, koja se otvara 6. aprila, možda i nije vrijeme da se nešto radikalno mijenja, možda za neke manje promjene, ali je u narednom periodu potrebno pronaći način da ona bude bolja.

  • Primjedbe na koncept izložbe treba uzeti ozbiljno i tačno je da je izložba "pretrpana" i "opterećena". Postoje ideje da se radi bijenalno, da se jedne godine organizira izložba likovnih umjetnika a druge primijenjenih umjetnika i arhitekata da bi se rasteretio prostor i ostavila mogućnost da za dvije godine nastane više kvalitetnih djela, rekao je Krsmanović.

Međutim, kako je kazao Krsmanović, današnji okrugli sto imao je samo savjetodavni karakter, jer samo udruženja kao vlasnici izložbe mogu mijenjati njen koncept.