Kao uvod za Kratkofil Plus
0

Priznati režiser Ian Cheney održao predavanje u Banjoj Luci

Piše: D. T.
Ian Cheney
Ian Cheney
U Američkom kutku u Banjoj Luci je jučer održana radionica dokumentarnog filma, u okviru koje je američki režiser Ian Cheney razgovarao o filmovima, aktivizmu i prirodnoj okolini.

Radionica je bila svojevrstan uvod u Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus, koji se u Banjoj Luci održava od 18. do 22. jula, a skup je realizovan u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH.

U okviru radionice prikazan je i film "The City Dark", koji govori o zagađenju svjetlošću i nestajanju tame, koji ukazuje na život čovjeka, posebno u velikim gradovima, gdje se zvijezde tokom noći ne mogu vidjeti zbog vještačkog svjetla, ali upozorava i na ono na šta vještačko svjetlo utječe.

Ian Cheney je posjetiocima radionice rekao kako se filmovima počeo baviti prije desetak godina i da kroz njih govori o aktuelnim temama, koje su prije svega vezane za prirodnu okolinu.

"Film, koji je publika imala priliku vidjeti, govori o vještačkom svjetlu i načinu na koje nas ono ugrožava. Vještačko svjetlo utječe na ekosistem, zdravlje čovjeka, ali i na pogled na zvijezde", rekao je Cheney.

Sunshine Ison, ataše za kulturu i obrazovanje Američke ambasade u BiH, je rekla kako je Kratkofil Plus jedan od najboljih festivala kratkog filma u BiH.

"U okviru ovog festivala mladi režiseri imaju mjesto da se iskažu. I prošle godine smo, u saradnji sa festivalom Kratkofil Plus, održali radionicu o dokumentarnom filmu i drago nam je što je ova saradnja nastavljena”, zaključila je Ison.