MESS
0

Prikazana predstava o fašizmu i anisemitizmu

FENA
U okviru 51. internacionalnog teatarskog festivala MESS jučer je na sceni Akademije scenskih umjetnosti izvedena predstava "Ovo je moj tata-Obećana gozba" holandsko/izraelskog reditelja Ilaya den Boera, dok je Pozorište mladih ugostilo koprodukcijsku predstavu Narodnog pozorišta Tuzla i Narodnog pozorišta Zenica "Arapska noć" reditelja Filipa Grinvalda.

Kako je na pres-konferenciji rekao autor predstave "Ovo je moj tata - Obećana gozba" Ilay den Boer, riječ je o predstavi koja se suprotstavlja fašizmu i antisemitizmu. Autor preispituje kroz svoje predstave pitanje židovskog identiteta danas.

Kako kaže, napravio je šest performansa u kojima govori o šest članova svoje porodice i njihovom viđenu politike.

Predstava "Arapska noć" rađena je u produkciji teatara iz Tuzle i Zenice. Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Čatić kazao je da su to dva prijateljska tetara te istakao značaj zajedničkih angažmana poput ovoga.

Ova predstava je neka vrsta replike na Šeherezadinu 1001 noć, s tim da je ovo drama o tome kako se u jednoj noći sve promijeni.

"Arapaska noć "je drama o nekoliko sati u životima stanovnika višespratnica u predgrađu, o emigrantima i ljudima koji rade za minimalnu plaću. Ukratko o marginaliziranim članovima društva.

Glumica Dženana Džanić rekla je da je riječ o emotivnoj predstavi koju nije lako igrati i na koju se treba koncentrirati.

U okviru pratećih programa Festivala MES, a ujedno i kao rezultat dugogodišnje saradnje dvaju srodnih udruženja, ULUPUH-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) i ULUPUBiH-a (Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH), Gradska galerija Collegium artisticum večeras će predstaviti izložbu "100 godina hrvatske scenografije i kostimografije".

Riječ je o velikoj povijesnoj izložbi, koja je dala pregled nastanka i razvitka scenografske i kostimografske struke u Hrvatskoj unatrag stotinu godina, prema koncepciji i u selekciji hrvatskih teatrologinja: dr.sc. Ane Lederer (scenografija) i dr.sc. Martine Petranović (kostimografija).

Idejna inicijatorica i direktorica projekta je Ivana Bakal, hrvatska kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost.

Na izložbi u Sarajevu, koja je uvrštena u OFF MESS, prateći program ovogodišnjeg Internacionalnog festivala MESS, bit će predstavljen izbor originalnih scenografskih maketa i kostima obogaćen multimedijalnim prikazom ovog velikog likovnog projekta.