Pres-projekcija
0

Prikazan slovenski film "Slovenka"

FENA
U okviru takmičarskog programa Sarajevo film festivala na pres-projekciji je prikazan slovenski film “Slovenka” reditelja Damjana Kozole, koji će publika moći pogledati večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu.

Aleksandra (Nina Ivanišin) je dvadesettrogodišnja studentica engleskog jezika i književnosti iz malog mjesta i sprema diplomski rad. Iako živi s ocem čija primanja jedva mogu pokriti stanarinu, Aleksandra je uspjela kupiti stan koji redovno otplaćuje.

Niko ne zna da Aleksandra daje male oglase pod nadimkom “Slovenka” i da joj je prostitucija tajni izvor prihoda. Dobro manipulira ljudima, laže i pomalo krade i mrzi svoju majku. Jedina osoba do koje joj je stalo je otac (Peter Musevski) bivši roker.

Na pres-konferenciji upriličenoj nakon projekcije učestvovali su reditelj Damjan Kozole, glumci Nina Ivanišin, Peter Musevski, producent Danijel Hočevar, scenarist Ognjen Sviličić.

Govoreći o ideji za film Kozole je rekao da ga je zaintrigiralo to što u oglasima u kojima djevojke nude usluge svaka druga napiše da je studentica. Tačnije, zainteresirao ga je taj dvostruki život.

Kozole je rekao da je poenta u tome da roditelji rijetko znaju šta im djeca rade. I kako kaže, bolje je da ne znaju.

Kad je riječ o liku Aleksandre, on ističe da je želio napraviti lik koji će biti negativan, a koji će gledaoci ipak zavoljeti.

Aleksandra je puna mana, laže, krade, prostituše se, i sve to radi bez osjećaja, a jedina emocija koju pokazuje je ona prema ocu.

Film ima tzv. otvoren kraj, koji gledaocu dopušta da zamisli šta će s Aleksandrom biti nakon svega - da li će nastaviti posao, ući u neki drugi svoj biznis ili postati nastavnica engleskog.

Nina Ivanišin, govoreći o liku koji tumači, rekla je da svaki čovjek ima dva lica - jedno za sebe i samoću, a drugo za javnost.

Aleksandra ne pokazuje emocije, ali se vidi težina njenog života, i pored svega kako kaže Ivanišin ona osjeća da mora uraditi ono što je zamislila.

U filmu, koji je inače koprodukcijski projekt Slovenije, Njemačke, Srbije, BiH i Hrvatske, glume Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Furts.