Kultura
110

Premijera predstave "Moja fabrika": Na dan plate u "Željezari" u Zenici zatvarane sve kafane

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Bosanskohercegovačka redateljica Selma Spahić večeras je zeničkoj publici predstavila predstavu "Moja fabrika" koja je rađena prema knjizi Zeničanina Selvedina Avdića. Nakon premijere, publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.

U predstavi "Moja fabrika" za nešto više od sat i po predstavljeni su historija i dešavanja koji su obilježili radni vijek u zeničkom industrijskom gigantu. Glumci su na početku predstave buđenjem označili buđenje Zenice, te su monolozima informisali publiku o njenoj historiji.

Osnivanjem željezare završena je priča o dotadašnjoj Zenici, a sa željezarom dolaze štrajkovi radnika, ubistva radnika željezare u sukobima s policijom, ali i pozitivna slika.

U predstavi su iznesene činjenice među kojima je i ona da je Zenica zauzimala prvo mjesto u Jugoslaviji po potrošnji alkohola te da su kafane morale biti zatvorene na dan isplate plata u željezari.

Željezarci su bili među prvima u Jugoslaviji i u pušenju, najprodavanije cigare bile su Morava, a u željezarskoj kuhinji svaki dan su imali pet različitih obroka s mesom.

Najveću proizvodnju, koja je predstavljena i kroz priču u predstavi, radnici Željezare su ostvarili u periodu od 1982. godine kada je izgrađena nova koksara pa do 1988. godine.

U predstavi su predstavljene i priče najmlađih Zeničana koji su odlazili u krug Željezare kako bi za sebe ukrali, kako kažu, najukusnije voće, a njihove dječije nestašluke prekinulo je granatiranje Željezare.

Spahić je kraj predstave ostavila za današnje stanje Zenice koje obilježava zagađenje, ali i druge stvari zbog kojih su Zeničani ogorčeni na svoj grad.