Kamerni teatar 55
0

Premijera predstave "Kamen" u režiji Dine Mustafića

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"Kamen" naziv je predstave koju je prema tekstu njemačkog pisca Mariusa von Mayenburga rediteljski interpretirao Dino Mustafić, a čija će premijerna izvedba biti zabilježena u petak, 28. maja, na sceni Kamernog teatra 55.

Uloge u ovom komadu nose Jasna Diklić, Dragan Jovičić, Gordana Boban, Zana Marjanović, Tatjana Šojić i Jelena Kordić. Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić-Pleština, scenografiju Dragutin Broz, kostimografiju Vanja Popović, dok je za koreografiju zaslužan Marko Dragutin Boldin.

Priča predstavlja emotivno sjećanje koje prati život jedne porodice tokom različitih historiji zanimljivih godina dvadesetog stoljeća. Postepeno se otkriva falsificiranje života pojedinca, odnosno porodice pritisnute okolnostima i političkim promjenama kojima su se pokušali prilagoditi.

Reditelj Dino Mustafić danas je na konferenciji za medije u Sarajevu tekst predstave nazvao složenim, vrlo emotivnim i dirljivim, te napisanim u fragmentarnoj dramaturgiji jer obuhvata nekoliko historijski značajnih godina.

"Ovo je priča koja je iskustveno naša - o odloženoj istini koja može biti vrlo dramatična za generacije koje se s njom suoče. Ona govori o potrebi da se što prije suoči s istinom, te koliko je identitet bez istine nemoguć", kazao je on.

Komad govori i o metaforičkoj krivici onih koji ni za šta nisu krivi, dodao je Mustafić, naglasivši da je riječ o predstavi koja je bh. društvu izuzetno potrebna, kao duboko intelektualno i pozorišno angažirana.

Za direktora Kamernog teatra 55 Zlatka Topčića priču predstave karakterizira izuzetno zanimljiva i složena dramaturgija, ali ujedno dosta hermetična i neprohodna. On je mišljenja da Mayenburg donosi dosta zahtjevno i nerazgovjetno štivo koje uz Mustafićev rediteljski pristup funkcionira sasvim jednostavno i gotovo pitko.

"Mustafić dešifruje osnovnu namjeru teksta koji govori o čudovišnom i filigranskom tkanju laži koje se prenose s koljena na koljeno gotovo kao vrsta neke nasljedne bolesti", istaknuo je.

Govoreći o iznimno zahtjevnom radu na predstavi, glumica Jasna Diklić je potcrtala njen teški "proboj" kroz tekst i dramaturgiju, te ulogu s kojom se u potpunosti borila.

"Teško mi je bilo saživjeti se s ulogom lika koji je toliko suprotan od mene - mog temperamenta, svjetonazora i emocija. Uloga je ipak pobijedila, a tako i treba biti na sceni", kazala je ona.

Glumica Diklić ovom će predstavom obilježiti i četvrtu deceniju profesionalnog angažmana na pozorišnoj sceni.

Glumice Zana Marjanović, Gordana Boban i Tatjana Šojić također su ukazale na dramaturšku težinu teksta, ali naglasile i iznimno iskustvo radom na ovom komadu koji im je omogućio testiranje glumačkih sposobnosti, ali i preispitivanje unutar samih sebe.

Predstava će početi u 20 sati.