Kaplan se sjetio da je ministar
0

Predstavnici UG BiH na sastanku dobili - obećanja

Piše: A. Panjeta
Salmir Kaplan
Salmir Kaplan
Kako su predstavnici Umjetničke galerije BiH i pretpostavili na press konferenciji održanoj povodom njenog zatvaranja, od političara koji su im se javili nakon medijskih pritisaka već su počeli dobijati obećanja slična desetinama obećanja dobijenih proteklih godina.

Nakon što smo se u četvrtak ujutro obratili federalnom ministru kulture Salmiru Kaplanu s nekoliko jednostavnih pitanja vezanih za Umjetničku galeriju, slučajno ili ne, dva sata poslije iz njegovog kabineta pozvali su predstavnike na hitan sastanak zakazan za petak u 11.

Među pitanjima bilo je i ono kada je zadnji put posjetio neku od izložbi održanih u Umjetničkoj galeriji. Dio predstavnika na sastanak je otišao sa press konferencije koja se održavala jutros u 10 sati, ali s vrlo malo optimizma.

"Zahvalni smo na svakoj podršci i pomoći, ali jedino pravo rješenje za Galeriju je rješavanje pitanja osnivača. Funkcionisanje na povremenoj pomoći ili jednokratnim izdvajanjima ne mogu rješiti problem", kazala je na press konferenciji kustosica Maja Abdomerović.

Kao što su pretpostavili, na sastanku sa Kaplanom dobili su još obećanja, ali će ipak u situaciji u kakvoj jesu biti sretni da se ovoj instituciji pomogne i na taj način.

"Nakon pokazanog razumijevanja, ministar nas je izvjestio o naporima koje ovo Ministarstvo i Vlada FBiH preduzimaju u rješavanju problema. Kako Federalno ministarstvo kulture i sporta nije u poziciji da preuzme osnivačka i druga prava, jer to nije u njegovoj nadležnosti, predlažu imenovanje privremenog Upravnog odbora koji bi imenovao vršioca dužnosti direktora u maksimalnom trajanju od godine dana", saopćeno je nakon sastanka s Kaplanom iz Umjetničke galerije.

Kazali su kako im je na sastanku obećano da će ministar u okviru svojih nadležnosti vršiti pritisak na vlast da se ozbiljnije pozabave ovim gorućim problemom, uz hitnu pomoć za svih sedam institucija kulture od državnog značaja u ukupnom iznosu od 300 000 KM za 2011. godinu, odnosno oko 42.000 po instituciji.

"Obećano je od sljedeće godine izdvajanje milion i pol maraka kojim bi ovo Ministarstvo sufinansiralo pomenute institucije. MInistar nam je obećao da će po uspostavi vlasti na državnom nivou uložiti sve napore kako bi se se došlo do konačnog rješenja statusa sedam institucija kulture od značaja za BiH", saopćeno je iz Galerije.

Podsjećamo, status Galerije i drugih šest kulturnih institucijna BiH u pravnom vakuumu je još od 1994. godine kada se država posljednji put pojavila u ulozi osnivača, a nakon Daytonskog sporazuma 1995. godine dat je rok od 60 dana da se riješi pitanje ovakvih institucija. od tada je prošlo 16 godina, a to pitanje nije riješeno, i Umjetnička galerija zavisi od grantova Ministarstva civilnih poslova BiH, i palijativnih mjera kakva je bila imenovanje Upravnog odbora 2000. godine od strane Ministarstva kulture BiH čiji je mandat istekao 2004., otkada je ova institucija bez Upravnog odbora koji je jedini u mogućnosti da imenuje direktora kojeg od odlaska direktorice u penziju također nema.