Kultura
87

Predstavljeno privremeno arhitektonsko rješenje konzervacije zgrade Historijskog muzeja BiH

Piše: A. B.
Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Predstavljeno je privremeno arhitektonsko rješenje konzervacije institucije koja prkosi izazovima te koja je uprkos brojnim oštećenjima koja je preživjela u toku rata od 1992. do 1995. godine, proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Historijski muzej BiH je od 25. maja do 30. juna ove godine učestvovao na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture, a večeras je upriličeno prvo predstavljanje arhitektonskog rješenja zgrade.

Prijedlog i projekat konzervacije su napravili arhitekti Urban-Think Tank i Baier Bischofberger , a njegova realizacija podrazumijeva niz privremenih intervencija koji trebaju revitalizirati postojeću fizičku strukturu i osnažiti društvene procese koji su već u toku. Projekat je bh. javnosti prezentirala jedna od autorica idejnog rješenja projekta Nina Baier Bischofberger.

Zgrada Historijskog muzeja BiH je oštećena - ozbiljne rane na objektu koji je proglašen nacionalnim spomenikom su ostavili rat i nebriga vlasti o institucijama kulture u postratnom periodu.

Naime, Historijski muzej BiH je bio predstavljen na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture kao institucija koja prkosi izazovima društva, kao mjesto susreta, društvene interakcije i kulturnih aktivnosti. Muzej je bio predstavljen u okviru izložbe Sarajevo Now: People’s Museum u sklopu projekta "Reactivate Sarajevo" pod pokroviteljstvom Matice BiH.

Partneri u projektu su: Historijski Muzej Bosne i Hercegovine, ETH Zurich i Baier Bischofberger Arhitekti.