Sarajevska zima
0

Predstavljeni umjetnici iz grupe "Nine Dragon Heads"

FENA
Grupa savremenih umjetnika "Nine Dragon Heads" koja učestvuje na XXVIII međunarodnom festivalu Sarajevo "Sarajevska zima", a koju čine 23 umjetnika iz 15 zemalja svijeta, ukratko je svoje projekte predstavila na današnjoj pres-konferenciji.

O svojim umjetničkim izražajima danas su govorili umjetnici iz Finske, Švicarske, Novog Zelanda, Australije, Koreje, Gruzije, Belgije, Engleske i Holandije, a svi se bave raznim oblicima izražaja spajajući različite umjetnosti u jedinstvenu kompoziciju.

Umjetnici su naglašavali da dobijenim kompozicijama napravljenim od crteža, figure, skulptura, ali i vizualne umjetnosti nastoje različitim konceptima ukazati na društvenu zbilju, ali provocirati mišljenja javnosti.

Savremeni umjetnik Bruce Allan iz Engleske uradit će profil devet zmajevih glava da bi objedinio obilježavanje kineske godine zmaja te naziv ove grupe umjetnika.

Posjetitelji današnjeg programa Festivala moći će pogledati predstavu "Djevojčica sa šibicama" koja je urađena u koprodukciji studija lutkarstva Sarajevo i Alteatra u režiji Dubravke Zrnčić - Kulenović.

U Domu mladih bit će upriličena tradicionalna korejska ceremonija ispijanja čaja u režiji Lee Na-Kyunga, dok će u Collegium artisticumu večeras biti otvorena izložba španskih fotografa Marte Delate, Josepa Almiralla i Irene Coll.