Kultura
1

Predstavljena knjiga "Osobno kao tekst" Predraga Fincija

FENA
Predrag Finci
Predrag Finci
U prostorijama "La Benevolencije" u Sarajevu večeras je predstavljena knjiga filozofa i pisca Predraga Fincija "Osobno kao tekst".

Knjiga je koncipirana u šest poglavlja, šest eseja u kojima autor promišlja o oblicima teksta kojima je vodilja osobno ili odnos osobnog u korelaciji s drugim.

Finci je u knjigu pretočio dugogodišnje istraživanje uz više od stotinu pročitanih djela koja se bave ili su u formi dnevnika, ispovijesti, osobne fotografije, autobiografije, biografskog filma i biografije.

"U svakom od ovih poglavlja diskutiram o tome šta je ustvari intimno iskazivanje. S druge strane, pokušavam da vidim kakav je pogled druge osobe na ono što nama intimno pripada i što se, recimo, vidi u biografskom filmu ili biografijama", izjavio je za Fenu Finci.

U svakom od poglavlja Finci diskutira ono što bi uvjetno moglo biti nazvano literaturom ili umjetničkim oblikom, a zapravo je svaki put zasnovano na najdubljem intimnom saznanju ili saznanju o intimi druge osobe.

Knjigu su predstavili urednica i direktorica Izdanja "Antibarbarus" iz Zagreba, kuće koja je i izdala knjigu "Osobno kao tekst" Simona Goldstein, prof. Marina Katnić-Bakaršić i pjesnik i književni kritičar Željko Ivanković.

Goldstein je istakla da knjiga otvara nove poglede na ove oblike teksta i medija te da su ponuđeni eseji u knjizi odraz intimnog, ali i znanstvenog promišljanja autora.

Katnić-Bakaršić je primijetila da knjiga odgovara na mnogo pitanja, ali i otvara niz drugih te da je, iako pisana perom filozofa, začuđujuće "pitka" i jednostavna za razumjeti.

Ivanković je diskutirao o književnom aspektu knjige kao i o činjenici da su naslovi eseja u knjizi svojevrsna definicija svakog tekstualnog žanra opisanog u knjizi "Osobno kao tekst".

Predrag Finci rođen je 1946. u Sarajevu. Studirao je filozofiju u Sarajevu, Parizu (kod Mikelea Dufrennea) i Freiburgu (kod Wernera Marxa). Magistrirao je 1977., a doktorirao 1981.

Predavao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Od 1993. godine živi i radi u Londonu kao slobodni pisac i gostujući istraživač na UCL-u. Član je Exiled Writes Ink (London), Društva pisaca BiH i član-osnivač PEN-a BiH.