Kultura
0

Predstavljena knjiga Omera Behmena "Na dnu dna"

FENA
U Sarajevu je večeras predstavljena knjiga "Na dnu dna" Omera Behmena. Riječ je o autobiografskom rukopisu Behmena podjeljnom u dva dijela.

Prvi dio se odnosi na život autora do sredine 60- tih godina u kojem je rukopis koncentriran oko prvog suđenja 1940. godine i izdržavanja zatvorske kazne od 11 godina, dok drugi dio obuhvata suđenje i zatvorsku kaznu iz procesa "muslimanskim intelektualcima 1983. godine".

"Behmenov rukopis je svojevrsna bošnjačka unutarnja historija. Rukopis je priča o neslobodi i robijanju koji se odvija sa one strane "naše i "nama najdraže" i "nama najsvetije stvarnosti", stvranosti jugoslovenskoga komunizma, u kojem smo uglavnom uživali, a čije naličije nismo znali, nismo htijeli znati ili nismo smjeli znati. To je bila stvarnost totalitarizma, torture, diktature, ubijanja, nasilja, stvarnost zla. Behmen je oba puta prilikom drakonskih kazni bio apsloutno nevin. Bio je nesalomljiv i nepotkupljiv, pun vjere u Boga, slobodu i pobjedu. Niko kod nas u novije doba nije tako ljubio svoju ideju - islam i slobodu, kao Omer Behmen", rekao je između ostalog jedan od promotora dr. prof. Šaćir Filandra.

O knjizi su u istom tonu govorili i ostali promotori akademik Vladimir Premec, prof. dr. Ismet Dizdarević i Edhem Bičakčić.

Behmen je zahvalio svim prisutnim, posebno svojim saradnicima koji su mu pomogli da ova knjiga ugleda svjetlost dana.

Recezenti knjige su mr. Fahira Fejzić-Čengić i dr. prof. Šaći Filandra.

Izdavač Behmenove knjige "Na dnu dna" je Udruženje "Mladi Muslimani".