Sajam knjiga
0

Predstavljena knjiga Mile Lasića posvećena EU

FENA
Foto: Arhiv/Skenderija.ba
Foto: Arhiv/Skenderija.ba
"Europska unija - nastanak, strategijske nedoumice i integracijski dometi" naziv je knjige Mile Lasića koja je u izdanju "Sarajevo publishinga" predstavljena u subotu na 22. međunarodnom sajmu knjiga i učila u Centru Skenderija.

O knjizi su govorili dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu Mirko Pejanović, prodekan FPN-a Nerzuk Ćurak te profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Dubravko Lovrenović.

Nazvavši knjigu sveobuhvatnom studijom, Mirko Pejanović je podvukao da je autor u višegodišnjem istraživanju, primjenom historijskih i komparativnih metoda, izveo teorijsku elaboraciju ideje ujedinjenja evropskih država u drugoj polivici 20. stoljeća.

On je kazao da Lasić problematizira najvažnije aspekte nastajanja i institucionalnog razvoja Evropske unije, ali i razmatra sve aspekte procesa integracije BiH u EU.

"Njegovo stajalište predstavlja realan pristup tom procesu. Takav proces podrazumijeva izvođenje reformi u ekonomskoj i političkoj sferi, koje traže vrijeme. Zato će proces integracije BiH u EU potrajati duže vremena", kazao je Pejanović, naglašavajući autorov stav da bh. društvo teško uspostavlja institucionalnu strukturu, što je osnova za integraciju u EU.

Da je knjiga rezultat veoma detaljnog istraživanja i unutrašnjeg poticaja, mišljenja je Dubravko Lovrenović. Govoreći u kontekstu današnjeg trenutka, on naglašava da knjiga predstavlja zbirku zadataka BiH za EU.

"Današnji trenutak BiH ne ide naruku bilo kojoj vrsti optimizma. Sagledavanjem naše pozicije unutar parametara koje postavlja EU, pokazuje se da smo mi duboka periferija svih evropskih procesa", istaknuo je Lovrenović.

On je izdvojio i autorovo spominjanje Ustava bivše Jugoslavije iz 1974. godine, te prave šanse bivše države da u tom trenutku, uz reformski proces, postane dio EU-a.