Sala općine Stari Grad
0

Predstavljena knjiga Marka Vešovića

FENA
Promocija knjige "Tunjo veliki i u Tunje mali" autora Marka Vešovića upriličena je u četvrtak u sali općine Stari Grad.

Riječ je o zbirci eseja koje je Marko Vešović pisao razobličavajući kako je rečeno na promociji mit zvani Muhamed Tunjo Filipović, koja se ujedno bavi i sinom Nenadom Filipovićem.

O knjizi koja je izišla u IK Rabic govorili su Željko Ivanković, Muharem Bazdulj i Enver Kazaz, te Marko Vešović.

Ivanković je za knjigu Marka Vešovića rekao da je ona književnost u pravom smislu, da je ta knjiga i duhovita, šarmantna, sa nevjerovatnom količinom duha..

Bazdulj je rekao da je riječ o tekstovima koji su jednim djelom obljavljivani u Startu i Danima, ali u nekoj skraćenoj novinskoj verziji, te da u knjizi ovi tekstovi dobivaju istinsku vrijednost.

Enver Kazaz je predstavjanje knjige započeo rijećima "Što je više kleveta i laži Tunjo nam je miliji i draži" konstatujući da je ovo više knjiga o nama nego o MUhamdu Filipoviću. Kako je Kazaz istakao narod voli laž.

Marko Vešović, rekao je Kazaz, u ovoj knjizi je pjesnik, koji svojim pristupom oslikava sve pardokse vezane za Filipovića.

Govoreći o samom nazivu knjige Kazaz je rekao da je nakon uvođenja pravopisa Senahida Halilovića se počelo govoriti "u mene mi mali npr. završio fakultet..". U kontekstu Vešovićeve knjige mali je sin Muhameda Filipovića.

Kazaz je pročitao par rečenica iz knjige dajući primjer Vešovićevog esejističko-pjesničkog pristupa.

Tokom promocije više puta je spomenuta i knjiga Tarika Haverića "Čas lobotomije" koju je takođše izdala IK Rabic, koja se takođe bavi Muhamedom Filipovićem, analizirajući ugled bez pokrića koji on uživa.