Kultura
0

Predstavljena knjiga Adnana Rondića

FENA
Knjiga "Povratak–Između privida i stvarnosti“ novinara NTV Hayat Adnana Rondića predstavljena je danas u Kući povjerenja u Srebrenici. Predstavljači su bili Amina Gvozden, Edhem Mušikić i Lejla Turčilo.

Knjiga je zbir faktografskih podataka općina i gradova većeg dijela BiH vezanih za proces povratka, a nastala je kao rezultat televizijskog projekta o povratku, koji su zajedno realizirali NTV Hayat i Fondacija Friedrich Ebert.

"Želio sam da se knjiga promovira u Srebrenici iz razloga što je ovo mjesto gdje se prelama prava slika Bosne i Hercegovine. Strahote koje smo preživjeli kulminirale su baš ovdje jula 1995. godine. Ovo je jedan mali poklon za ljude koji su napravili lavovski korak i ovdje se vratili. Odavde se može poručiti i političarima da BiH nije samo od Marindvora do Kozije ćuprije", rekao je Adnan Rondić.

U zaključku ove studije kaže se da povratničke brige i problemi jesu i moraju biti problem države i društva u BiH, a ne samo problem onih koji su bili dovoljno smjeli, dovoljno nostalgični i dovoljno opredijeljeni da svoje živote nastave na područjima na kojim ih je prije 15 godina prekinuo rat.