SFF
0

Predstavljen turski film "Sadašnje vrijeme" Belmin Soylemez

FENA
"Sadašnje vrijeme" naziv je turskog filma rediteljice Belmin Soylemez koji je predstavljen danas na pres-projekciji u Narodnom pozorištu kao četvrti film Takmičarskog programa igranog filma 18. Sarajevo film festivala.

Film prati priču mlade žene Mine koja želi promijeniti svoju budućnost odlazeći u Ameriku, ali joj plan ne polazi za rukom. Zapošljava se kao čitačica budućnosti iz šoljice kafe.

Rediteljica Belmin Soylemez istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da joj je ideja za film došla iz vlastitog iskustva i života njenih prijatelja, koji su sjedeći uz kafu planirali promijeniti budućnost odlazeći u inostranstvo, ali su u tim namjerama uvijek spriječeni vizama i drugim administrativnim preprekama.

"To su razočarani mladi ljudi koji žele otići. U Turskoj postoji izreka - ne vjerujte u proricanje budućnosti, ali svi to rade. To je tradicija - moja mama i baka su to radile, mnoge žene u Turskoj su odrasle na taj način", istaknula je ona.

Također je navela da je film sniman u različitim dijelovima Istanbula, koji prolaze kroz ogromne promjene arhitektonske i društvene. Konstantno se živi "na ivici", sve je neizvjesno i sumorno.

Glumica Sanem Oge navela je da je čitanje budućnosti spontan postupak i doživljaj te da je tako čitala i scenarij.

"Kada sam pročitala scenarij odmah sam se povezala s likom, mogla sam ga vizuelizirati i razumjeti ga. Mina želi promijeniti nešto i to intenzivno pokušava. Mislim da se snažno treba potruditi za nešto što želite", kazala je ona.

Glumica Senay Aydin naglašava da u poređenju s likom Mine, žena koju ona glumi je sretna i puna života, ali i ona želi stvoriti novi život.

Film "Sadašnje vrijeme" na redovnom je repertoaru večeras u 20.00 sati u Narodnom pozorištu.