Kultura
0

Predstavljanje programa "Umjetnost u javnom prostoru"

FENA
Press konferencija Sarajevske zime (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Press konferencija Sarajevske zime (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U okviru festivala "Sarajevska zima" bit će predstavljen projekat Danice Dakić "Citymap".

Danica Dakić, likovna umjetnica iz Sarajeva, dovodi u Sarajevo grupu studenata, postdiplomaca programa "Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije" s Bauhaus-Univerziteta u Weimaru, s kojima je kao gost profesor i u saradnji s prof. Bauhaus Univerziteta Lisa Glauer i Nadin Reschke realizirala umjetnički projekt CITY MAP u Weimaru krajem januara 2010.

Kako FENA saznaje od Danice Dakić, grupu od 21 studenta ovog internacionalnog programa čine mladi likovni umjetnici, arhitekti i dizajneri iz 13 zemalja (Njemačka, Bosna i Hercegovina, Čile, Kolumbija, Meksiko, USA, Irska, Grčka, Izrael, Kina, Tajvan, Singapur i Holandija).

CITY MAP (plan grada) obuhvata niz akcija, performanca, instalacija studenata u javnom prostoru Weimara. Pod temom semestra "Umjetnost i pamćenje" svaki student je sa svoje lične pozicije (i kulturnog "backgrounda" zemlje iz koje potječe) bavio historijskom kompleksnošću Weimara, a pogotovu u gradu ne više vidljivim tragovima DDR-prošlosti. Studenti će u Sarajevu boraviti od 4. do 9. februara.

Na poziv umjetnika Jusufa Hadžifejzovića učestvovat će u projektu Sub dokumenta i prostor "Charlama Depot Gallery" u Skenderiji koristit će kao radni i izložbeni prostor za male umjetničke akcije, performance, instalacije, susrete i diskusije sa sarajevskim umjetnicima, studentima i publikom", kaže Danica Dakić.

U suradnji s profesoricom Asjom Mandić i studentima Filozofskog fakulteta (odsjek historije umjetnosti) u prostoru Charlame bit će održana i prezentacija CITY MAP-projekta i diskusija o temi "Umjetnost u javnom prostoru i memorija (na engleskom jeziku)".

Dunja Blažević, direktorica SCCA, održat će predavanje studentima o temi "Novi spomenik" u prostoru SCCA.

Na poziv Ibre Spahića u saradnji sa Sarajevskom zimom bit će održana i prezentacija CITY MAP projekta (7. februara - otvorenje Sarajevske zime) u prostoru Umjetničke galerije BiH.

Ovaj projekt je kooperacija Charlama Depot Gallery, Sarajevske zime, Umjetničke galerije BiH i SCCA s Bauhaus-Univerzitetom u Weimaru.