Kultura
0

Predstava "Orestija" Deutsches Teatra iz Berlina otvara ovogodišnji MESS

FENA
Ovogodišnji 47. internacionalni teatarski festival MESS bit će otvoren 23. oktobra u Narodnom pozorištu predstavom "Orestija", rađenoj u režiji Michaela Thalheimera i u izvedbi "Deutsches Theatera" iz Berlina.

U svojoj impozantnoj obrađenoj verziji predstave, Thalheimer ukazuje na činjenicu da krvna linija ljudske povijesti neprestano teče, poput neprekidne lančane reakcije osvete i nasilja.

"Orestija" je jedina sačuvana trilogija antičke grčke tragedije i osnova Ahilove književne baštine. I mitološka, ali i porodična drama, priča je to o kući Atreusa koju uništavaju krvavi činovi osvete.

Agamemnon se iz Trojanskog rata vraća kući svojoj ženi Klitemnestri. Da bi osvetila žrtvovanje svoje kćerke Ifigenije, Klitemnestra i njen ljubavnik Egist ubijaju Agamemnona.

"Mudrost se osvaja patnjom" bolna je poruka ove trilogije, koja je jednako moćna danas kao što je bila u Eshilovo doba.

Kada je Deutches Theater, koji je osnovala skupina poznatih glumaca, prešao pod upravu legendarnog Maxa Reinhardta, već je tada uživao ugled najpriznatijeg teatra u Njemačkoj. Reinhardt je preuzeo teatar od Otto Brahma, pravog osnivača naturalističkog pozorišta 1905. godine, te ostao njegov umjetnički direktor sve do bijega iz nacističke Njemačke 1933. godine.

Teatar je njemačka kritika 2004. godine ocijenila Teatrom godine. Od 2001. godine teatar je imao više od 200 gostovanja širom svijeta.

Scenografiju u predstavi uradio je Olaf Altmann, kostimografiju Michaela Barth, dizajn svjetla Olaf Freese, dramaturgiju potpisuje Oliver Reese, dok uloge tumače Constanze Becker, Henning Vogt, Katharina Schmalenberg, Michael Benthin, Stefan Konarske, Lotte Ohm, Michael Gerber te Chorus.