MESS
0

Predstava "Muški-ženski" premijerno u Zagrebu

Sarajevo-x.com
U koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Bacača sjenki, Teatra &TD iz Zagreba i Kulturne promjene Studentskog centra, u Zagrebu će u petak, 25. februara 2011, biti održana premijera predstave "Muški-ženski/Ženske-muške".

Posljednji dio trilogije "O zajedništvu" Bacača sjenki čine dvije predstave, ženska i muška, obje u režiji Katarine Pejović i Borisa Bakala.

"Muški-ženski/Ženske-muške" projekat je koji propituje odnose među spolovima, te propituje kakav je status muškog pitanja i kakav ženskog na izmaku prve decenije 21. stoljeća, nakon svih historijskih (r)evolucija, metamorfoza, tranzicija, transfera i regresija.

Ekipu MŽŽM čine renomirane glumice i glumci te mlade nadolazeće zvijezde zagrebačkog i sarajevskog glumišta. "Žensku" postavu čine Irma Alimanović, Maja Izetbegović, Jelena Miholjević, Mona Muratović i Petra Težak, dok će zagrebačka, ali naknadno i sarajevska publika u "muškoj" gledati Benjamina Bajramovića, Nikšu Butijera, Deana Krivačića, Borisa Lera i Vilima Matulu.

Kako se danas može definirati žensko i muško pitanje? I još prije: je li to uopće pitanje ili je riječ o nečem drugom? Kakve stavove zauzimamo i kakve predrasude izražavamo do spolnog opredjeljenja? I još prije: na koji način možemo govoriti o spolnoj pripadnosti? I još prije: šta nas čini pripadnicima određene spolne grupacije? Prema riječima sureditelja Borisa Bakala, ovo su samo neka od pitanja koja ovaj neobični projekat otvara na različitim nivoima.

"Temelj nastanka ovih predstava jest, kao i kod ostalih kazališnih projekata Bacača sjenki, da su glumci-glumice/izvođači-izvođačice ujedno i suautori/ce sadržaja, a posebnost ovog projekta je da će obje predstave moći pratiti isključivo istospolna publika", naglasila je Katarina Pejović.

Poslije premijere "Ženske za ženske" u petak, 25. februara, "Ženska za muške" bit će održana sljedeće veče. Muške premijere će se igrati u Zagrebu 14. i 15. marta 2011. Sarajevska premijera očekuje se u maju ove godine.