Kultura
0

Predavanje holandskog profesora Joosta Smiersa u Mediacentru Sarajevo

Sarajevo-x.com
Posljednje u nizu predavanja u sklopu programa “Nove politike kulture” koje organizira AKCIJA- agencija za kulturni razvoj iz Sarajeva predstavit će holandskog profesora Joosta Smiersa sa njegovim, u najmanju ruku nesvakidašnjim stavovima o autorskim pravima koji će u Mediacentru Sarajevo održati predavanje u ponedjeljak 9. oktobra u 18 sati.

Predavanje pod nazivom “Možete li zamisliti svijet bez copyright-a” posvećuje pažnju kritici opće prihvaćenog sistema autorskih prava i razotkriva ovaj sistem kao mehanizam kontrole kanala kulturne produkcije, distribucije i promocije kojim rukovode samo odredjeni konglomerati u kulturnoj industriji. Glavna intencija je da se analiziraju posljedice ekonomske globalizacije u umjetničkoj i kulturnoj sferi u svim dijelovima svijeta. Pri tom se ne govori o bilo kojoj globalizaciji, već o neoliberalnoj, ekonomskoj globalizaciji kao jedinom odlučujucem faktoru u svim sferama života.

Predavanje koje se, u najmanju ruku na nesvakidašnji način, bavi kulturnom dominacijom Zapada, ponudit će i neka od riješenja kako organizirati kulturnu produkciju i distribuciju na način da različiti glasovi i raznoliki umjetnički izrazi budu iskomunicirani i prezentirani na pravi način.

Joost Smiers je profesor političkih nauka i umjetnosti na Univerzitetu umjetnosti u Utrechtu, Nizozemska i predvač na katedri za svjetsku umjetnost i kulturu na Univerzitetu UCLA u Los Anđelesu, kao i član odbora Evropskog istraživačkog instituta za komparativnu kulturnu politiku i umjetnost. Autor je knjige “Umjetnost pod pritiskom, promocija kulturne različitosti u eri globalizacije (Arts Under Pressure. Promoting Cultural Diversity in the Age Globalization, London 2003, Zed Books)”. Smiers trenutno sa Marieke van Schijndel radi na pripremi knjige “Zamišljanje svijeta bez autorskih prava” (Imagining a world without copyright), ali i na knjizi pod nazivom “Buka u javnom prostoru” (Noise in the Public Space).

Program je realiziran u sradnji sa European Cultural Foundation Amsterdam/Policies for culture program i Pro Helvetia Sarajevo- Swiss Cultural Programme Bosnia-Herzegovina.

NAPOMENA: Vas dolazak na predavanje možete najaviti putem e-maila [email protected].

Ulaz je slobodan.