Kultura
0

Pred kraj pozorišnih igara u Jajcu - najstarijih u BiH

FENA
Večeras će se, vjerovatno bez prevelike pompe, završti 27. Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine. Kako mnogi s ponosom ističu najstariji festival pozorišta u Bosni i Hercegiovini.

Iako najstariji, ovo je vjerovatno jedan od najsiromašnijih pozorišnih Festivala. Festival koji sebi, što zbog finansija, što zbog manjka smještajnog kapaciteta ne može dozvoliti da se kao nekada, dok traje Festival, ansambli druže, gledaju predstave drugih pozorišta i znaju ko im je konkurent.

I kako reče mlada glumica iz Banjaluke Nikolina Đorđević, lijepo bi bilo vidjeti ostale predstave koje su u konkurenciji, upoznati kolege, družiti se s njima dok traje Festival.

Ove godine Festival su popratile i nevolje sa terminima. Narodno pozorište iz Sarajeva koje će večeras „Igrom plakanja“ zatvoriti takmičarski program, bilo je spriječeno da nastupi u predviđenom terminu, pa je i stručni žiri i organizator doveden u nezavidan položaj jer će se konačna odluka o najboljima donijeti iza večeras odigrane predstave.

A onda ostaje pitanje, iako žiri vjerovatno ima neki okvir kada je riječ o nagradama, ali se čeka i zadnja predstava, kako obavIjestiti dobitnike. I kada će oni stići do Jajca.

U svakom slučaju kvalitativno Festival postaje sve jači, a ovogodišnji selektor Sulejma Bosto učinio je sve da probere ono najbolje iz tekuće produkcije, što nije lak zadatak, jer ta produkcija i nije baš prebogata. A izbor je upravo iz tih razloga pokrio tek tri grada -Sarajevo, Banjaluku i Tuzlu.