Kultura
0

Pozorišni umjetnici iz Hrvatske pisali gradonačelniku Mostara

FENA
Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
U povodu posljednjih događanja oko Mostarskoga teatra mladih (eMTeeM) pozorišni umjetnici i pedagozi iz Hrvatske obratili su se pismom mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću i zatražili od njega da svojim utjecajem omogući umjetnicima po kojima Mostarski teatar mladih jest to što jest da koriste opremu predstave koju su stvorili i da tako nastupe na 51. internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu.

Poštovani gospodine gradonačelniče,

Mi, pozorišni umjetnici i pedagozi iz Hrvatske, mjesecima već pratimo ružnu, ali, nažalost, zbiljsku predstavu koja se odvija oko Mostarskog teatra mladih, ustanove koja je svojim pozorišnim pedagoškim radom, svojim akcijama te umjetničkim dometima za mnoge od nas, koji smo s eMTeMom surađivali, postala – kao i Stari most! – zaštitnim znakom grada Mostara, znakom njegove specifične mnogostruke i mnogolike kulture, mjestom povezivanja dviju u ratu razdvojenih i zakrvljenih obala.

U posljednjem desetljeću djelatnost Mostarskog teatra mladih pokazala je kako je moguće umjetničkim stvaralaštvom ponovno graditi mostove i sveze među narodima, ljudima i sudbinama podijeljenima, ranjenima i tragično obilježenima posljednjim ratom.

Sadašnjoj uspješnoj stvaralačkoj, kulturnoj i pedagoškoj djelatnosti Mostarskog teatra mladih i neporecivom ugledu koji je do danas stekao pridonijeli su umjetnici i pedagozi raznih narodnosti, i to ne samo onih koje žive u Mostaru i grade njegovu urbanu multikulturalnost. Mostar je nekoliko puta ugostio svjetsku elitu dramskih pedagoga na konferencijama koje je organizirao eMTeM, a zahvaljujući Festivalu autorskog pozorišta i Alternativnoj akademiji, Mostar su pohodili deseci evropskih i svjetskih umjetnika i pozorišnih pedagoga. Od hrvatskih umjetnika dovoljno je spomenuti velikog glumca Tonija Pehara, koji je svoje posljednje godine života i stvaralaštva ugradio u neka od najistaknutijih postignuća Mostarskog teatra mladih, a koji mu se u znak zahvalnosti i priznanja odužio nazvavši svoju scenu – danas oduzetu! – njegovim imenom.

Gospodine gradonačelniče, ni nakon nekoliko mjeseci otkako su se zaoštrili odnosi oko Mostarskog teatra mladih, ne možemo shvatiti razloge zbog kojih je umjetničko osoblje dobilo otkaz i zbog čega je onemogućen njihov rad u vlastitim prostorima. Inkriminacije koje su se spominjale početkom godine nisu dosad našle svoju potkrepu u konkretnim poduzetim mjerama, što snaži naše uvjerenje da se zapravo radi o obračunu s načinom mišljenja i umjetničkog djelovanja stvaralačkih ličnosti Mostarskog teatra mladih. Otkaz umjetničkim snagama eMTeMa stoga prvenstveno doživljavamo kao otkaz umjetničkoj, kulturnoj i socijalnoj viziji Mostara kao multikulturnog i suživotu otvorenog grada.

Međutim, upravo u razdoblju kad umjetničko osoblje dobiva otkaz i kad biva izbačeno iz svojih prostora, Mostarski teatar mladih ostvaruje svoje najveće uspjehe, dobiva brojna priznanja, nagrade, biva pozivan na festivale u vlastitoj te u drugim zemljama i, što je najvažnije, radi, tj. priprema i izvodi svoje predstave!!! Između ostalog, pozvan je i na najugledniji bosanskohercegovački pozorišni festival MESS u Sarajevu, na kojem treba nastupiti s već nagrađivanom predstavom "U traganju za bojom kestena", no čija im je scenska oprema oduzeta.

Gospodine gradonačelniče, apeliramo na Vas da svojim utjecajem omogućite umjetnicima po kojima Mostarski teatar mladih jest to što jest da koriste opremu predstave koju su stvorili i da tako nastupe na 51. internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu. Tim skromnim činom podržat ćete ujedno viziju gradske – mostarske! – kulture koja se raduje svojoj mnogolikosti i koja s ponosom ističe svoje različitosti. A jedino takav Mostar može biti privlačan ne samo njegovim građanima, koji žele da se Mostarcima osjećaju na obje njegove obale, nego i kulturnim sredinama šire regije, koje svoje utjecaje – ili pak korijene! – osjećaju da se protežu i do grada na Neretvi.

U nadi da naše obraćanje neće ostati bez odziva.