Gradimir Gojer
0

Poziv Špiriću da riješi pitanje smještaja Društva pisaca

FENA
Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću u kojem ga poziva da što hitnije u fokus stavi rješavanje pitanje smještaja ovog društva, upozorivši da će se u suprotnom obratit piscima cijelog svijeta, te čak koristit i metode građanskog neposluha.

Gojer poziva Špirića da riješi pitanje ustupanja na korištenje Doma pisaca BiH Društvu pisaca BiH na duži vremenski rok, ističući kako se radi o egzistencijalnom pitanju za sve pisce BiH, članove Društva pisaca.

-To može učiniti Vijeće ministara kojim vi predsjedavate, obzirom da se radi o zgradi koja je vlasništvo nekadašnje Republike BiH, navodi Gojer.

Ocjenjuje da bi rješavanje pitanja smještaja ove bh. književničke organizacije bio krupan korak u širenju kulturne akcije diljem BiH, jer bi to omogućilo da sve svoje aktivnosti na pravi način pozicioniraju i vode.

Gojer također poziva Špirića i Vijeće ministara BiH da riješe pitanje mjesečnih nadoknada najistaknutijim književnicima u BiH, uz objašnjenje da ne traže državne penzije, kao što to čine pisci u državama regiona, te da ne zahtijevaju nadoknade za sve stvaraoce u BiH, članove Društva pisaca BiH.

-Dapače, izradili smo vrlo oštre kriterije koji bi samo najznačajnijim piscima ove države osigurali primanja dostojna svakog evropskog građanina, a ne istaknutog književnog stvaraoce, jer druge kulture, u europskim nacijama, drže do svojih pisaca i njihovog stvaralaštva, mnogo više od države u kojoj mi živimo, ističe Gojer.

On navodi kako Špirić već duže vremena nije u stanju da primi izaslanstvo Društva pisaca BiH, jedinog književničkog strukovnog društva multietničkog sastava u državi BiH.

-I dalje ostajemo u nadi da ćete primiti, kad-tad izaslanstvo Društva pisaca BiH na ozbiljan razgovor, kaže Gojer.