Kultura
0

Povelja za životno djelo prof. dr. Muhamedu Filipoviću

FENA
Profesor dr. Muhamed Filipović ovogodišnji je dobitnik Povelje za životno djelo koja će mu biti uručena na ceremoniji u okviru ovogodišnje 6. vjersko-kulturne manifestacije "Kaimijini dani" koja se održava u Zvorniku, saopćeno je iz Bosanske medijske grupe.

Odluka Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije "Dani Hasana Kaimije" danas je saopćena na konferenciji za novinare u Tuzli.

Na konferenciji su se novinarima obratili muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, Mustafa ef. Muharemović i Mehmed Pargan, članovi Organizacionog odbora.

Predsjednik Organizacionog odbora "Dani Hasana Kaimije" tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović istakao je da se Povelja dodjeljuje jednom od najistaknutijih Bošnjaka za ukupan doprinos na naučnoj i stručnoj valorizaciji bošnjačkih vrijednosti.

Ovogodišnja manifestacija "Kaimijini dani", organiziraju se u Zvorniku i Sapni od 5. do 8. juna, poprimila je međunarodni karakter jer su prisustvo najavili književnici iz Švedske i Crne Gore.

Planirano je niz prigodnih kulturno-vjerskih manifestacija u znak sjećanja na velikog sufiju, pjesnika, narodnog tribuna i mistika Hasana Kaimiju koji je posljednje godine života proveo u Zvorniku.

Osim dodjele Povelje za životno djelo, u okviru trodnevne manifestacije bit će dodijeljena nagrada za najbolje djelo iz književnosti i znanosti.

U uži izbor, prema odluci stručnog žirija u sastavu Nijaz Alispahić, Sead ef. Seljubac i Hadžem Hajdarević, od deset prijavljenih djela uvrštena su "Kćeri svoga porobljenog naroda", autora Džemaludina Latića, "Epika Avda Međedovića", Zlatana Čolakovića i "Izvještaji iz tamnog vilajeta", autora Dževada Karahasana.

Povelja prof.dr. Muhamedu Filipoviću za životno djelo i nagrade za najbolje djelo jednom od trojice autora koji su uvršteni u uži izbor bit će dodijeljena 6. juna na tvrđavi na Kula Gradu na centralnoj manifestaciji.

U okviru bogatog programa ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije planirane su pjesničke večeri, izložbe slika, posjeta književnika školama u Zvorniku i Sapni, mevludi, narodno veselje.