Kultura
0

Potvrđen dolazak najznačajnijih britanskih producentskih kuća na 14. SFF

Sarajevo-x.com
U Londonu je jučer zatvoren The Times 51. London Film Festival kojem su prisustvovali i predstavnici Sarajevo Film Festivala, izvršna direktorica SFF-a Emina Ganić i izvršni menadžer CineLinka Jovan Marjanović.

U cilju jačanja industrijskog segmenta Sarajevo Film Festivala Emina Ganić i Jovan Marjanović održali su niz sastanaka sa predstavnicima najznačajnijih britanskih producentskih i worldsales kuća – The Works, Tartan Films te BBC Films.

Razgovori su rezultirali potvrdom dolaska predstavnika ovih kuća na naredni Sarajevo Film Festival, koji će po prvi put aktivno učestvovati u radu CineLinka. Ova saradnja predstavlja još jednu potvrdu da se industrijski segment Sarajevo Film Festivala, nakon samo pet godina postojanja, potvrdio kao nezaobilazno mjesto susreta filmskih profesionalaca iz čitavog svijeta.

Ganićeva i Marjanović su se susreli i sa čelnim ljudima UK Film Councila sa kojima je razgovarano o unaprijeđenju saradnje između ove institucije i Sarajevo Film Festivala te otvaranju puta ka saradnji u predstavljanju Velike Britanije kao zemlje partnera CineLinka u jednom od njegovih narednih izdanja.

Emina Ganić bila je i gost na setu filma Boogie Woogie reditelja Duncana Warda u kojem uloge tumače Christopher Lee, Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling, Danny Huston, Gillian Anderson, Heather Graham. Riječ je o dugo očekivanom projektu producentice Cat Villiers, koja je izrazila želju da ovaj film doživi premijeru za teritorij jugoistočne Evrope na 14. Sarajevo Film Festivalu.

U čast Katrin Cartlidge Fondacije i Sarajevo Film Festivala, Cat Villiers, povjerenica Fondacije organizovala je u Londonu večeru, kojoj su pored Ganićeve, između ostalih, prisustvovali članovi ekipe filma Boogie Woogie, dugogodišnji prijatelji Sarajevo Film Festivala Hugh Hudson i Alfonso Cuaron te Emile Hirsch glavni protagonista novog filma Sean Penna Into the Wild.

Boravak u Londonu za Ganićevu bio je prilika i za susret sa još nekim gostima ranijih izdanja Sarajevo Film Festivala, glumcem Jeremy Ironsom, predsjednikom žirija Takmičarskog programa 13. SFF-a te rediteljem Carlosom Reygadasom.