Povodom pete godišnjice smrti
0

Položeno cvijeće na grob Dubravka Bibanovića

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajeva položila je cvijeće na grob sarajevskog reditelja i nekadašnjeg urednika igranog programa na Televiziji Federacije Bosne i Hercegovine Dubravka Bibanovića. Na ovaj način obilježena je peta godišnjica od smrti ovog značajnog bosanskohercegovačkog umjetničkog stvaraoca i teatarskog radnika.

Dubravko Bibanović je 1949. godine rođen u Tuzli, gimnaziju je pohađao u Osijeku i Mostaru, a maturirao u sarajevskoj Drugoj gimnaziji. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao filozofiju i sociologiju, te apsolvirao na Odsjeku režije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Drama “Vrh” Safeta Plakala trebala je biti njegova diplomska predstava, ali zbog nesporazuma sa profesorom Đurkovićem, umjesto diplomske “Vrh” se smatra njegov prvom režiranom profesionalnom predstavom.

Tokom svog 35 godina dugog umjetničkog djelovanja Dubravko Bibanović je najdublji trag ostavio baš u teatru. Nakon drame “Vrh”, u Kamernom teatru 55 postavio je i dramu “Maske” Ivana Fogla, te komad “Honda bluz” Vlade Gaćine i Mirka Ljubojevića. Režirao je i “Sluškinje”, “Mandragolu”,”Lukrecija iliti Ždero”, “Venecijanku”, “Simposion”, “Hamleta”, “Galileja” “Phoenix je sagorio uzalud”,… Bibanović je stekao ugled jednog od najboljih lutkarskih reditelja u ex Jugoslaviji nakon inscenacije Colodijeva “Pinokija” na Lutkarskoj sceni. U periodu dok je bio umjetnički direktor tuzlanskog Narodnog pozorišta režira i “Mamurne golubove” Miodraga Žalice zašto dobiva nagradu za najbolju režiju na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu 1998. godine

Njegovim najvećim tetarskim postignućem smatra se inicijativa i osnivanje Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu u aprilu 1992. godine. Sarajevski ratni teatar - SARTR je tada, u amijentu užasa i stradanja građana Sarajeva, stvorio i imao svoju prvu ratnu premijeru predstave pod simboličnim nazivom “Sklonište”. Pomenutu predstavu je režirao upravo Dubravko Bibanović, kao i tekst napisao zajedno sa Safetom Plakalom. Ova predstava je postala kult i temelj ukupnog stvaralaštva Sarajevskog ratnog teatra – SARTR.

Nakon što je prešao za urednika igranog programa Federalne televizije, u njenoj produkciji režira film “Zaboravljena poslovica” scenariste Irfana Horozovića.