Uoči svečanog otvorenja
504

Pogledajte kako izgleda obnovljeni Olimpijski muzej: Mjesto koje čuva dio historije Sarajeva

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Svečano otvorenje Olimpijskog muzeja BiH bit će upriličeno večeras u Sarajevu, a ekipa portala Klix.ba je posjetila ovu impozantnu građevinu koja svjedoči o značajnom dijelu historije glavnog grada BiH.

Naime, u "ličnoj karti" Sarajeva pisat će dvije olimpijade - Zimske olimpijske igre 1984. i Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF 2019), a ulaskom u Olimpijski muzej upravo se osjeća duh tog vremena kada je glavni grad BiH bio centar svijeta, a ovi događaji su samo jedni u nizu po kojima će ostati upamćen.

U Olimpijskom muzeju se nalaze vrijedni eksponati koji govore o opsadi Sarajeva

Na samom ulazu u muzej veliku pažnju privlači unikatni luster u obliku simbola Olimpijskih igara, a u daljim prostorijama, svi posjetioci će imati priliku ponovo vidjeti vrijedne eksponate sačuvane tokom opsade Sarajeva.

U obnovljenom muzeju, pored zbirki artefakata posvećenih ZOI '84, postavljen je i dio posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF. Projekt ima za cilj u izvornom obliku očuvati uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH i na taj način vratiti olimpijski duh.

Muzej je tokom 60-ih godina bio sjedište Američkog konzulata

Vraćajući se u godine unazad, važno je istaći da je Olimpijski muzej sagrađen 1903., po projektu Karla Paržika za naručioca Nikolu Mandića, sarajevskog advokata, a uništen je i zapaljen 27. aprila 1992. godine na samom početku agresije na olimpijski grad.

Srećom, većina eksponata muzeja je sačuvana, a zatim je na 20. godišnjicu Olimpijade 2004. godine izmještena u prostorije Olimpijskog komiteta BiH.

Olimpijski muzej je prije granatiranja sadržao segmente sporta i umjetnosti.

Pod segment sporta spadali su eksponati koji su prikazivali pripremu i organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara te sama takmičenja, a segment umjetnosti obuhvatao je kolekcije djela domaćih i stranih autora među kojima su Mersad Berber, Andy Warhol i druga velika imena.

Muzej je bio sjedište važnih domaćih i stranih institucija, a tokom 60-ih godina prošlog vijeka bio je i Američki konzulat.

Zgrada je građena na samom rubu padine s prekrasnim pogledom na grad u tradiciji kasnog historicizma s podsjećanjem na dvorove i palate aristrokratije.

Nizom stepenica je spojena s Markalama i centrom Sarajeva, a hladom uvučenim u vrtno zelenilo je pospješila svoj mir.

Bez obzira na štete pričinjene u ratu, ova građevina je jednako plijenila svojim izgledom, a ispred zgrade se prostire i lomi ulica Petra Petrovića Petrakije (Petrakijina ulica), uglednog Sarajlije koji je bio aktivan u kulturnom, privrednom i političkom životu grada.

Obnovom Muzeja Sarajevo će vratiti svoj simbol i očuvati historiju za buduće generacije

Nakon rata Olimpijski komitet BiH je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Juana Antonija Samarancha uspio uraditi dvije faze rekonstrukcije objekta. Treća i ujedno posljednja faza podrazumijevala je izvođenje radova na fasadi, enterijeru i vanjskoj stolariji objekta.

Ranije su iz ureda gradonačelnika Sarajeva isticali da je ovaj projekt zapravo ostvarenje želje da se obnovi ono po čemu je glavni grad BiH poznat, imajući u vidu da je on bio jedini domaćin održavanja zimskih olimpijskih igara u ovom regionu.

"Njegovom obnovom Sarajevo će, ne samo vratiti jedan od svojih simbola, nego će osigurati da se uspomena i sjećanje na ZOI ’84 i EYOF 2019 čuva za sve naredne generacije", kazali su iz Grada Sarajeva.

Direktor Olimpijskog muzeja poznati bh. slikar Edin Numankadić u razgovoru za Klix.ba pred svečano otvorenje je kazao da je u ovoj priči najvažnije to da u historiji Sarajeva Olimpijske igre predstavljaju izuzetno pozitivno svjetsko iskustvo.

"I to je razlog zbog čega treba za buduće generacije čuvati tu uspomenu. Mi se 27 godina borimo da obnovimo muzej i na kraju smo u tome uspjeli 38 godina nakon ZOI. To su divne stvari da za budućnost djece ostane jedno pozitivno iskustvo iz naše tradicije, svjetski događaj po kojem se prepoznaje Sarajevo", kazao nam je Numankadić.

Jedan od simbola grada i najreprezentativnijih objekata, proglašen nacionalnim kulturnim spomenikom BiH, otvorit će svoja vrata ponovo 8. oktobra svečanom ceremonijom koja počinje u 20:00 sati, a kojoj će prisustvovati i princ Albert II od Monaka.