East West Centar
0

Počinju probe za novu predstavu "Evropa danas"

Sarajevo-x.com
Haris Pašović
Haris Pašović
Nakon iznimno uspješne međunarodne koprodukcije predstave "Football, Football" (East West Centar, Napoli Teatro Festival Napoli, Singapore Arts Festival, Les Ballet C e la B, Flota Institut Slovenija), East West Centar započinje novu veliku međunarodnu koprodukciju predstave "Evropa danas", prema esejima Miroslava Krleže u adaptaciji i režiji Harisa Pašovića.

Projekat se radi u koprodukciji East West Centra i Slovenskog narodnog gledališča Maribor, najvećeg slovenskog teatra i Evropske kulturne prijestonice 2012 Maribor.
Miki Manojlović, megazvijezda balkanskog teatra i filma, umjetnik međunarodne reputacije, Krležinu misao, koja govori o nama i našem svijetu, pretvara u život.

Edward Clug, nova evropska koreografska zvijezda, umjetnički direktor Baleta Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, pleše u predstavi "Evropa danas", za koju kreira i koreografiju.

U predstavi uživo svira slovenački kultni avangardni bend Laibach, jedan od regionalnih pionira neo-klasičnih muzičkih stilova i inspiracija svjetski poznatim bendovima kao što je Rammstein. Laibach je kontinuirano djeluje od 1980. godine i više puta je zabranjivan u bivšoj Jugoslaviji. Danas je Laibach klasik evropske muzičke scene. U predstavi će pjevati i Mina Špiler iz popularnog slovenačkog benda Melodrom.

Dramaturg predstave je Dubravka Vrgoč, ravnateljica najuspješnijeg hrvatskog teatra danas, Zagrebačkog kazališta mladih. Haris Pašović, jedan od vodećih reditelja u Jugoistočnoj Evropi i direktor East West Centra Sarajevo, režira ovo putovanje stvarajući od njega moderno iskustvo, iznenađujuće i fascinantno, neophodno za svakog pojedinca u Evropi 21. stoljeća.

Videodizajn za predstavu kreiraju Neja & Aka, vrhunski slovenački dizajnerski duo, koje će uživo raditi VJ-ing na stejdžu. Vodeći slovenačkih videoreditelj Sašo Podgoršek, sarađivat će na videodizajnu i snimati dokumentarni film Making of Europe Today.

Producenti predstave su Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East Westa i Danilo Rošker, direktor Slovenskog narodnog gledališča. Asistent reditelja je Bruno Lovrić, mladi bosanskohercegovački reditelj iz Mostara.

"Evropa danas" je predstava koja se stvara prema Krležinim istoimenom eseju. Krleža je ovaj esej pisao u svojim četrdesetim, dakle u svom zrelom stvaralačkom dobu. U njima je analizirao Evropu i evropsku ideju, vrhunski inteligentno, raskošno educirano i nadahnjuće zabavno. Ova besprijekorna analiza genijalnog umjetnika nevjerovatno je savremena, kao da je pisana danas. Duboki uvid koji je Krleža imao sredinom tridesetih godina prošlog vijeka ostao je jednako svjež danas. Krležin jezik je jedinstven po ljepoti, elokvenciji i stilu, a njegova je misao impresivna - zanosna i otriježnjujuća u isto vrijeme.

Ima dubokog smisla u tome da danas kada Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija, teže da pristupe Evropskoj uniji, razmotrimo kompleksnost evropske ideje potaknuti genijalnom misli Miroslava Krleže, najvećeg hrvatskog pisca svih vremena.

Predstava će u 2011. i 2012. imati regionalnu i evropsku turneju. Sarajevska premijera je planirana u junu ove godine u okviru East West Festa.