Kultura
0

Počinje takmičarski program Festivala Pravo ljudski

FENA
Filmovi "August" i "Barzah" danas otvaraju takmičarsku selekciju Extra Muros 6. Pravo Ljudski Film Festivala u okviru koje će biti prikazano 11 filmova koji imaju evropski element bilo da je riječ o izboru teme, produkciji ili zemlji porijekla autora/ice.

Festival je otvorila projekcija filma "Pismo tati" mladog autora Srđana Koce, a selekciju najboljih filmova sa svjetskih festivala otvorio je film "Restrepo" o američkim vojnicima u Afganistanu, te "Dobar život o majci i kćerki" koje su nakon više decenija ugodnog života na rubu egzistencije jer su ostale bez nasljedstva.

Sutra u Kinu Kriterion počinje Zumiraj Prava program za mlade koji će prikazati 20 filmova i održati četiri radionice.

O najboljem filmu 6. Pravo Ljudski Film Festivala odlučivat će internacionalni žiri koji čine Barbara Hammer, američka umjetnica, majka i pionirka queer feminističkog filma, dr. Grit Lemke, voditeljica Dokumentarnog programa na DOK Leipzig (Međunarodni festival dokumentarno i animiranog filma Leipzig), Jean-Gabriel Periot, francuski umjetnik i autor brojnih kratkih i srednjemetražnih filmova, Truls Lie, glavni urednik DOX-a, Evropskog filmskog magazina i Veton Nurkollari, direktor programa na DokuFest, kosovskom najvećem festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Selekcija Projekcija Švedske bit će otvorena filmovima "Važna je kosa", te "Poljubi Billa", nakon kojeg će biti upriličeno doksanje sa autoricom Emelie Wallgren.

Poslije projekcije "Ljubav u ratno doba" publika će imati priliku razgovarati s glumicom Agnetom Mogren.

Program kratkih filmova Kratki Kung-fu otvorit će iranski film "Bez traga", dok će se Re:versus nastaviti filmom "Doviđenja Finska".

Nova selekcija Arts&Docs danas počinje filmom "Konvent", Jarreda Altermana koji je proglašen najboljim dokumentarcem na SXSW Film Festivalu u SAD-u, saopćeno je iz Festivala Pravo ljudski.