Kultura
0

Počinje Evropska sedmica filma

FENA
Sarajevski otvoreni centar i Goethe-Institut BiH u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije Slovenije, Poljske, Češke, Švedske, Francuske, Italije i Španije, od 9. do 14. juna organiziratori su Evropske sedmice filma u deset bh. gradova.

Projekt će biti realiziran putem deset sedmica evropskog filma u deset bh. gradova.

Cilj je promocija evropske kinematografije i nekomercijalnog filma, koji nisu na svakodnevnom repertoaru bh. kina, a reprezentativni su za pomenute zemlje.

Ujedno se želi građanima u manjim bh. gradovima omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Bit će prikazani filmovi - "Ljeto pod balkonom" (2004, Njemačka), "Jasminum" (2006, Poljska), "Pod njenim prozorom" (2003, Slovenija), "Češki san" (2004, Češka), "Ljeto mog brata" (Italija, 2005), "Košnica" (1982, Španija), "Jedno oko crveno" (2007, Švedska) i "Zmija u šaci" (2004, Francuska).

Sedmica će početi projekcijom njemačkog filma "Ljeto pod balkonom" večeras u 20.00 sati u Goethe institutu.

Nakon Sarajeva, Trebinja i Goražda, u jesen je planirano održavanje i sedam dodatnih sedmica filma u Bijeljini, Livnu, Banja Luci, Mostaru, Bihaću, Tuzli i Istočnom Sarajevu.

Projekt finansira Delegacija Evropske komisije u BiH, a podržalo ga je i Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo.