Kultura
90

"Pobunjenik M. K." i "Tartif" Nermina Hamzagića na sceni Narodnog pozorišta

Klix.ba
U ponedjeljak, 19. januara 2015. godine sa početkom u 19:30 sati, na sceni NPS bit će izvedena predstava "Pobunjenik M.K." koja je rađena prema tekstu Heinricha von Kleista "Mihael Kolhaas", u režiji Nermina Hamzagića.

Inspirativni tekst predstave "Pobunjenik" govori o čovjeku koji odlučuje da se suprotstavi nepravednom sistemu. Mihael Kolhas je trgovac konjima kojem prilikom jednog putovanja na imanju jednog plemića konje bespravno oduzimaju i upropaštavaju. Nakon što mu korumpirani birokratski aparat odbije tužbu protiv plemića, Kolhas odlučuje izboriti svoju pravdu nasilnim putem. Klajstova novela nastala je prema istinitom događaju iz 16. stoljeća, a jednako je aktuelna i danas kada smo svjedoci stalnih socijalnih nemira širom Evrope.

U predstavi nastaloj u koprodukciji Internacionalnog festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo, uz podršku East West Centra igraju: Amar Selimović, Dženana Džanić, Maja Izetbegović, Enes Salković, Aleksandar Seksan i Vedrana Seksan.

U utorak, 20. januara 2015. godine ljubitelji drame će moći uživati u komediji "Tartif" u režiji Nermina Hamzagića, a po tekstu Jeana Baptiste Poquelin Molierea. Predstava počinje u 19:30 sati.

Molierov "Tartif" je najveći i najpoznatiji hipokrit svjetske dramske literature, drugo ime za lažnog pobožnog čovjeka, čovjeka bez morala, te idealnog čovjeka za sva vremena i sve režime.

Uloge u predstavi su ostvarili Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Vedrana Seksan, Amra Kapidžić, Mirvad Kurić, Mediha Musliović, Merima Lepić, Emir Kapetanović, Aldin Omerović i Selver Ajrulahi.