Kultura
0

"Pažnja emocija": Žute trake oko institucija kulture i izložba slika

PIše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U foajeu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici danas je otvorena izložba zeničkog slikara Muhameda Bajramovića, a time je ujedno i otvorena 19. kulturna manifestacija "Zeničko proljeće".

Na otvorenju 19. kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" koja ove godine nosi naziv "Pažnja emocija", prisustvovao je veliki broj Zeničana, a u današnjem programu učestvovali su Dragan Gačnik, Muhamed Bajramović te Hor i orkestar Srednje muzičke škole.

Na prizemlju Bosanskog narodnog pozorišta, Hor i orkestar Srednje muzičke škole izveo je "Odu radosti" nakon čega su prisutni posjetili izložbu Muhameda Bajramovića. Bajramović je na svojoj izložbi izložio radove koji su nastali i prije 50 godina, a postavkom oblika osvježio je manifestaciju "Zeničko proljeće".

Dragan Gačnik je svojim perfomansom obilježavanja kulturnih institucija žutom trakom skrenuo pažnju svojim sugrađanima na pažnje emocija.

"Ja mogu samo kratko reći da su meni zasmetale trake koje su imale drastičan naziv 'mjesto zločina', 'policija' i mislim da to nije bilo ni sa jedne strane trake u Zenici. Ovdje žive građani, koji će riješiti svoje probleme i nadam se da ih neće biti u našem gradu, a sa druge strane htio sam napraviti vizuelni identitet koji je aktuelan. Za 'Zeničko proljeće' napravio sam performans gdje sam trakom okružio sve institucije kulture u našem gradu i smatram da svi trebamo uzvratiti njima lijepim emocijama jer ovaj grad ima i umjetnike i kulturu", kazao je Gačnik.

Manifestaciju "Zeničko proljeće" u BNP-u svečano je otvorio načelnik Zenice Husejin Smajlović.

Zeničko proljeće je festival kulture koji se svake godine održava od 20. marta do 12. aprila, a okuplja umjetnike i umjetničke ansamble iz oblasti slikarstva, muzike, pozorišne i scenske umjetnosti. Ove godine manifestacija ima 33 programa, a učestvovat će umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Austrije.