Slavni pisac najavio dolazak
1.5k

Paolo Coelho: Imam želju doći u Bosnu

Piše: J. H.
Paulo Coelho
Paulo Coelho
Popularni brazilski pisac Paulo Coelho napisao je na svom Twitteru kako je moguće da dođe u Bosnu i Hercegovinu.

"Imam veliku želju upoznati Bosnu i Hercegovinu. Posjeta mi je u planu", napisao je Coelho odogovor na pozdrav od jedne čitateljice iz naše zemlje.

Coelho je vodio izuzetno zanimljiv život. Nakon što je pisao pjesme za nekolicinu brazilskih pop zvijezda, zaposlio se kao novinar. Nakon što je pješice prešao put dug 830 kilometra, hodočašće do španskog grada Santiago de Compostele, Coelho je te 1986. godine napisao knjigu "Dnevnik jednog čarobnjaka", koja je ubrzo postala bestseler u Brazilu.

Dvije godine poslije, Coelho je objavio Alhemičara, svoj prvi svjetski bestseler. Nakon toga, objavio je još deset knjiga od kojih su najpoznatije "Na obali rijeke Piedre sjedila sam i plakala", "Priručnik ratnika svjetlosti", "Veronika je odlučila da umre", "Jedanaest minuta" i druge.

Knjige Paula Coelha prevedene su na 68 jezika i ne prestaju izazivati društvene i kulturalne rasprave. Njegova filozofija, ideje i teme njegovih knjiga inspiriraju milione čitatelja koji tragaju za vlastitim putem i novim načinima poimanja svijeta.

Dobitnik je brojnih uglednih međunarodnih nagrada, među kojima je i Kristalna nagrada Svjetskog privrednog foruma te priznanje francuske Legije časti, a 2002. godine primljen je u brazilsku Akademiju društvenih nauka. Godine 2007. proglašen je UN-ovim glasnikom mira, a 2009. godine ušao je Guinnessovu knjigu rekorda kao autor najprevođenije knjige na svijetu (Alhemičar).